Nyheter

Höll väckelsemöte mitt i Stockholm - 30 döptes

Hillsong valde att inte ställa in trots dystra prognoser. Andreas Nielsen: “Uppehåll under själva mötet.”

Trots en osäker väderprognos valde Hillsong att fullfölja det utomhusmöte man bjudit in stockholmarna till på söndagskvällen.
– Det blev helt fantastiskt, både heligt och härligt, säger pastor Andreas Nielsen.

In i det sista var Hillsong osäker på om söndagskvällens ”väckelsemöte” i Vita bergen på Södermalm i Stockholm skulle bli av eller inte.

Pastor Andreas Nielsen.

– Det hade ju varit soligt i en månad innan regnet kom. Så vi bad hela dygnet inför söndagen att det skulle sluta regna. Varannan timme var vi inne på att ställa in, och varannan på att inte göra det. Och så bestämde vi oss ändå för att köra, säger Andreas Nielsen till Dagen.

– Det blev helt fantastisk, både heligt och härligt. Människor kom med paraplyer och regnkläder, men under själva mötet var det uppehåll i stort sett hela tiden.

Hillsong hade dopförrättningar i alla sina församlingar, eller campus, i Sverige på söndagen. I Vita bergen döptes ett 30-tal personer.

– När vi gjorde inbjudan att ta emot Jesus var det också en stor respons. Flera tackade ja till att komma fram till scenen vid frälsningsinbjudan.

Flera hundra volontärer

Flera hundra volontärer deltog i satsningen, och välkomnade besökare hela vägen från de närmaste tunnelbanestationerna till amfiteatern mitt i den lummiga parken.

– Det var en blandning av folk från vår kyrka, de som kom för första gången till en kyrka och människor som bara kom förbi. Det var väldigt kul, vi har aldrig haft ett möte utomhus på det sättet tidigare, säger Andreas Nielsen.

Hillsong är känt för sin moderna och ungdomliga framtoning, och på scenen stod Stockholm Worship, det kreativa lovsångsteamet i Hillsong Sweden, som i mars i år gav ut livealbumet ”Other Side”. Ändå valde man i sin inbjudan den traditionella termen ”väckelsemöte”.

Dop under Hillsongs möte i Vita bergen i Stockholm på söndagskvällen.

– Vi söker alltid nya sätt att paketera vårt budskap. Men ju mer vi pratade om och bad inför det här mötet, så växte tanken: varför inte kalla det för ett väckelsemöte, eftersom det är vad det är? Ibland blir saker så gamla att de blir häftiga på nytt, säger Andreas Nielsen.

– Vi känner väl att vi vill stå för ett enkelt och klassiskt jesusbudskap, och är heller inte med i alla konversationer om vad som skiljer kyrkorna åt. Vår spik att slå på är evangelium.

Kastade sig ut

Att entusiasmen bland de många unga deltagarna var stor går inte att ta miste på för den som går in på Hillsongs Instagramkonto. Ja, så stor var den att deras pastor i slutet av mötet på klassiskt konsertmanér vågade kasta sig ut bland de unga – som tacksamt fångade upp honom och bar honom tillbaka till scenen.

– Det var ett sådant tryck, och jag kände att jag ville uppmuntra ungdomarna. Så ungdomspastorn i mig vaknade till liv, och trots att jag fyller 48 kastade jag mig ut precis på slutet, säger Andreas Nielsen.

När nu sommarsemestern står för dörren drar Hillsong inte ner på sin verksamhet, utan håller både barn- och ungdomsverksamheten i gång. Det är ett medvetet val.

– Jag vet att man gör lite olika i kyrkorna, men vi satsar extra på sommaren, just för att vi vet att många säker sig till kyrkan då, säger Andreas Nielsen.

– Många barn och ungdomar som kommer till oss har inte möjlighet att åka på semester, så där finns ett stort behov. Dessutom kan det vara svårt för ungdomar och barn att komma tillbaka till kyrkan om man varit bort från den i två månader. Det är en sorg att många kyrkor stänger ned nu, när behovet är så stort.

Fler artiklar för dig