Adam Gau har besökt Sveriges samtliga 2 017 tätorter. Tio år har projektet tagit och nu är han i mål.
– Jag gillar orter som har avfolkats. Det är något vemodigt och vackert över sådana platser, säger Adam som till vardags är föreståndare för Pingstkyrkans second hand-butik i Falköping.
Sedan barnsben har Adam Gau haft ett stort intresse för kartor och intresset har bestått även i vuxen ålder. För tio år sedan funderade han på hur många svenska städer han varit i.
– Jag insåg ganska snabbt att det var många städer jag aldrig varit i närheten av. Då föddes en idé att ta mig till alla tätorter som finns i hela landet, berättar han.
Nyligen prickade han av den sista tätorten på listan som blev Repisvaara utanför Gällivare.
– För några år sedan tillkom två nya tätorter. En låg utanför Ystad och så Repisvaara i Norrbotten. Så långt söderut och så långt norrut man kan komma, säger Adam med ett skratt.
Själv är han bosatt i Falköping i Västergötland, så det blev två mycket långa resor åt helt olika håll. Men han är van. Under åren har det blivit åtskilliga bilresor kors och tvärs genom landet.
– Min ambition har varit att klara av ett område, till exempel Gästrikland, på en resa. Annars blir det för mycket flackande fram och tillbaka, berättar han för Dagen.
Vad brukar du göra på de platser du besöker?
– Från början var planen att jag skulle fika på varje plats, men det funkar inte. I Uppsala, den kommun i hela landet där det finns flest tätorter, finns 30 tätorter. Och att fika på så många platser går ju inte.
– I stället har min strategi varit att jag ska passera alla tätorter. Jag har inte stannat på varje ställe, men jag har åkt igenom och ibland stannat. Och den strategin har funkat hela vägen.
Gudstjänst i Vilhelmina
Adam är kristen och tillhör Pingstkyrkan i Falköping, där han bott med sin familj i två år. Ibland har han besökt kyrkor på sina resor genom Sverige.
– Planen har inte varit att besöka kyrkor på alla platser. Det har inte varit möjligt eftersom jag varit på resande fot vid olika dagar och tidpunkter på dygnet.
– Ibland när det varit läge har jag droppat in i en kyrka där jag aldrig varit tidigare. Senast det hände var när jag nyligen besökte Vilhelmina. Då gick jag på förmiddagsmöte i pingstkyrkan på söndagen.
Har du någon favoritort?
– Den frågan får jag ofta, men den är omöjlig att svara på, för det beror på vad man menar. Bästa maten? Finaste husen? Eller trevligaste människorna?
– Dessutom spelar den egna dagsformen in och när besöket görs. Är det söndag och solsken? Eller kanske en grå kulen novembermorgon med duggregn?
Gillar Norrlands inland
Personligen föredrar Adam Gau orter som tidigare har blomstrat, men som av olika anledningar har avfolkats.
– Jag gillar den typen av platser där det för länge sedan var liv och rörelse. Det är ofta något vemodigt och vackert över dessa platser. Och de finns bland annat i Norrlands inland.
En förklaring till att just dessa platser fångar hans intresse, har med hans kristna tro att göra:
– Det som kanske inte sjuder av liv, eller som framstår som en skuggsida av sig själv, kan åter få blomstra och bli en plats för liv.
– Det är ju på många sätt evangeliets kärna, att inget som framstår som förlorat är utanför räddning, säger Adam Gau som är föreståndare för Pingstkyrkans second hand-butik i Falköping.
Antalet växlar
Men vad är egentligen en tätort? Enligt Statistiska centralbyrån ska en tätort ha minst 200 invånare i en samlad bebyggelse. Den senaste mätningen från 2020 visar att det finns 2 107 tätorter i Sverige.
– Men antalet varierar. Det både tillkommer och försvinner orter på listan. Till exempel kan två tätorter som växer ihop bli en tätort.
Egentligen är det han hållit på med de senaste tio åren ett evighetsprojekt. Det blir aldrig klart. Men själv tänker han inte fortsätta på den inslagna vägen.
– Om det blir något mer projekt så vill jag involvera familjen. Varför inte bada i varje landskap? Det skulle kunna vara ett projekt som vi alla tre kunde tycka är spännande.
Familjen det är hustrun Ellen och deras dotter Febe, 3 år. Att kuska runt hela landet i bil med barn är inte lätt och därför är detta projekt avslutat för Adams del.
Tidigare har han bland annat varit ungdomspastor och pastor i pingstförsamlingarna i Upplands Väsby och Norrtälje.
[ Nya testamentet till 200 000 hushåll i Norrland ]
---
Fakta: Adam Gau
- Är 40 år och bor i Falköping.
- Gift med Ellen och de har dottern Febe, 3 år.
- Tillhör Pingstkyrkan i Falköping.
- Arbetar som föreståndare på Pingstkyrkan second hand-butik.
- Har besökt Sveriges samtliga 2 017 tätorter.
---