Kristna värdepartiet var för första gången med på en stor kongress i Paris för små kristdemokratiska partier.
– Det kändes som att komma hem, säger partiledaren Mats Selander.
Ett 60-tal personer från 16 länder i Europa var på plats i Rambouillet utanför Paris. Bland dessa deltog Mats Selander och Mats Hedenby, den senare är Kristna värdepartiets ordförande i Stockholm.
– Vi insåg att vi inte är ensamma utan att det finns andra partier i Europa i en snarlik sits som vår. Det är partier som delar våra grundvärderingar och som har en liknande historia, berättar Mats Selander.
European Christian Political Movement, ECPM eller Europeiska kristna politiska rörelsen, bildades 2002 och är ett parti som enligt Mats Selander har fyra ledamöter i EU-parlamentet.
– Det är ett parti som har stor erfarenhet av hur politiken sköts inom EU. Därför diskuterade vi framför allt frågor som är aktuella i EU-parlamentet.
Mats Selander säger att frågor som hör hemma på nationell nivå, som till exempel abortfrågan, inte tillhörde de frågor som det samtalades särskilt mycket om på Paris-mötet.
– Det blev en balansgång mellan den värdemässiga enigheten och samtidigt fanns en stor generositet för de enskilda partierna att uttrycka sin särart, är en slutsats han drar.
Många nationella partier i ECPM delar erfarenheten att det är lättare att nå ut bland väljarna i vissa frågor medan det är betydligt svårare att göra det i andra frågor.
– Stödet för Israel och den kritiska inställningen till aborter är två kontroversiella frågor där många partier fått stort genomslag i sina respektive länder.
– Men de flesta partier har ett mycket bredare program än så, men att nå fram med politiken på andra områden än de nämnda är inte lätt. Och det känner vi i Kristna värdepartiet igen oss i.
Frihet och välfärd
I ekonomiska frågor finns en ganska stor bredd inom ECPM. Han beskriver det som att några partier är mer libertarianska medan andra partier är mer välfärdsinriktade.
– Det finns en enighet om att svaga människor inte får köras över i vinstintressets namn. Reglerna får inte utformas så att storföretag får fördelar medan små- och medelstora företag drar nitlotten.
Hur långt har Kristna värdepartiet kommit när det gäller medlemskap i ECPM?
– ECPM:s styrelse beslutar om nya medlemmar, och där är vi inte än. Vi har dock blivit associativa medlemmar så man kan kanske säga att vi har kommit halvvägs i processen, säger Mats Selander.
– Det finns en policy för hur de går tillväga med att ta in nya medlemmar. Vi kommer att få besök från ECPM när de kommer att ställa frågor och lära känna oss bättre.
Fått fler medlemmar
Mats Selander hoppas att Kristna värdepartiet får en inbjudan till kongressen om ett år.
Gjorde ni rätt som åkte till Paris?
– Ja, sannerligen. Att få träffa representanter från de andra små – men likt oss, tydligt värdekristna – kristdemokratiska partierna kändes som att komma hem.
Kristna värdepartiet bildades 2014. I riksdagsvalet 2022 fick partiet 5 983 röster, vilket var en ökning jämfört med valet 2018 då 3 202 personer röstade på partiet.
Räknat i procent gick partiet från 0,06 procent till 0,09 procent.
– Fortfarande är vi ett litet parti, men vi har ökat kraftigt i antal medlemmar det senaste året. I början av 2022 hade vi 223 medlemmar och när året var slut nådde vi 500 medlemmar.
[ Kristna värdepartiet närmar sig systerpartier i Europa ]
---
Fakta: ECPM
- European Christian Political Movement (Europeiska kristna politiska rörelsen).
- Bildades i november 2002 i Lakitelek i Ungern.
- Står för en kristdemokratisk värdegrund.
- Samlar små kristdemokratiska partier i Europa från bland annat Österrike, Tyskland, Italien, Rumänien och Nederländerna.
- Stora kristdemokratiska partier, som CDU i Tyskland och Kristdemokraterna i Sverige är inte med.
- Kristna värdepartiet i Sverige vill bli medlemmar.
- Källa: ECPM
---