Nyheter

Hon är första kvinnan att leda Pingst i östra Afrika

Jane Angom: Med Guds nåd fick jag ett överväldigande stöd

Det blev en historisk dag när den nya ledaren för pingstsamfundet PMUC i Uganda valdes. Jane Angom har länge varit en företrädare för flickors och kvinnors rättigheter i ett land som fortfarande präglas av patriarkala strukturer.
– Hela livet är en tillbedjan till Gud, och det finns inget bättre sätt att arbeta än att visa människor på Guds kärlek och nåd, säger hon om sin drivkraft.

Det blev en historisk dag när Jane Angom nyligen valdes till ny generalsekreterare för pingstsamfundet i Uganda. Jane Angom har suttit i styrelsen för PMUC i åtta år och under den tiden fått starkt stöd för sitt arbete. Det förklarar Allan Ekstedt, missionssekreterare från Pingstkyrkan Eskilstuna, som själv var på plats vid valet.

När Jane Angom röstades in i styrelsen för PMUC, som består av fem personer, var hon den första kvinnliga styrelsemedlemmen, berättar hon för Dagen i en mejlad intervju – telefonförbindelserna till Uganda visar sig just denna vecka vara svårforcerade. Och nu blir hon alltså den första kvinnliga generalsekreteraren. I Uganda är det annars oftast pojkar och män som väljs både till utbildningar och till högre poster, berättar hon.

”Pojkarna prioriteras”

– Ugandas konstitution garanterar sedan 1995 jämlikhet mellan män och kvinnor och jämställdhet inför lagen. Men i praktiken ser det annorlunda ut, berättar hon.

– När man väljer mellan en pojke eller en flicka för en plats på en utbildning, prioriteras pojkarna. Denna ojämlikhet beror på kulturen och på patriarkala strukturer. Det finns också ojämlikhet när det handlar om inflytande och när det gäller ledande positioner på regeringsnivå.

Dessa strukturer påverkar också kyrkan, menar Jane Angom.

– Det är nästan ännu värre i kyrkan. Det finns verkligen gott om kvinnor i kyrkan. Men när man ser hur det ser ut i toppen, finns det få kvinnor i ledningen. Detta beror ofta på hur Bibeln tolkas, samt kulturella faktorer och stereotyper vad gäller könsroller.

Jane Angom har i sitt arbete under många år själv verkat för flickors och kvinnors rättigheter, både i samhället och inom kyrkan.

”Kvinnor har andra prioriteringar”

– Vi har fler kvinnor än män i vårt land och även bland våra medlemmar. Därför är det också viktigt att kvinnor finns med vid beslutsborden. Kvinnor kommer med ett annat perspektiv och andra prioriteringar vid beslut som är viktiga att ha med, säger hon i en kommentar till PMU i Sverige.

Jane Angom är teolog och vigdes till pastor 2023. Som ledstjärna har hon bibelordet från Kol 3:23, som talar om att det arbete som görs ska göras för Gud.

– När jag ser en strålglans i någons ansikte på grund av något jag gjort i mitt arbete, blir jag inspirerad att fortsätta. Hela livet är en tillbedjan till Gud och det finns inget bättre sätt att arbeta än att visa människor på Guds kärlek och nåd, säger Jane Angom.

Kyrkan är en spegel av samhället, betonar hon, och därför handlar hennes uppgifter och utmaningar nu som ledare delvis om samma utmaningar som samhället möter i östra Afrika: fattigdom, behovet av utbildning, påverkan från klimatförändringar, ojämlikhet. Slutligen behöver även pastorerna utbildning, så att de inte leder församlingarna vilse.

Jane Angom Mujurna är den första kvinnan på posten som generalsekreterare för Pingst Östafrika.

Vill lyfta upp miljöfrågorna

Vad är då de första uppgifterna hon vill ta itu med? Jane Angom beskriver att det viktigaste just nu är att skapa riktlinjer och policies som är gedigna och genomtänkta.

– Då blir det lätt att skapa hållbar förändring, konstaterar hon.

Det finns tre huvudfrågor just nu, fortsätter hon. För det första handlar det om att få fram riktlinjer vad gäller att påverka landets konstitution. För det andra vill hon arbeta för att förbättra livssituationen för församlingsmedlemmarna och för de samhällen där de verkar. Det kan göras genom att implementera projektet Livelihood projects (projekt som kombinerar stöd för de fattigaste med hållbar utveckling, red:s anm.). Till sist vill hon lyfta upp miljöfrågorna, så att de prioriteras inom Pingst i Östafrika.

Kvinnonätverken viktiga

Jane Angom har varit en drivande kraft för jämställdhet inom pingstkyrkorna i Östafrika. Tillsammans med andra kvinnor inom pingstsamfundet har hon arbetat för jämställdhet, kvinnligt ledarskap och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, bland annat genom att starta nätverk.

– Vi ser hur det nu tas initiativ från kvinnonätverk i flera länder i Östafrika för att stärka jämställdheten inom kyrkan. Nätverkandet mellan samfund i olika afrikanska länder är oerhört viktigt för utvecklingen i fråga om kvinnligt ledarskap. Valet av Jane Angom som en huvudledare inom PMUC är ett föredömligt exempel som kan ge ringar på vattnet även i flera andra länder, säger PMU:s direktor Niclas Lindgren i en kommentar till PMU.

---

Fakta: Jane Angom

  • Jane Angom bor i Gulu i norra Uganda. Hon är trebarnsmor, utbildad högstadielärare, teolog och pingstpastor.
  • Den 25 april valdes hon till generalsekreterare för pingstsamfundet i Uganda, för en period på fem år.
  • Uganda är ett land i östra Afrika och har en befolkning på nära 46 miljoner. Landet är övervägande kristet; cirka 84 procent av befolkningen räknas som kristna, 14 procent är muslimer.

---

Fler artiklar för dig