Nyheter

700 kristna har mördats som en “avskedspresent” till ex-presidenten

Ny rapport hävdar att våldet mot kristna är omfattande i Nigeria - och kräver att de ansvariga grips

Ungefär 700 kristna har dödats under maj månad. Detta ska ha skett som en ”avskedspresent” till landets expresident Muhammadu Buhari. Det hävdar en människorättsorganisation.

Den 29 maj lämnade Muhammadu Buhari över presidentskapet till sin efterträdare Bola Tinubu. Det blev en blodig månad i Nigeria, enligt människorättsorganisationen International Society for Civil Liberties and Rule of Law.

I en ny rapport hävdar organisationen att många kristna har dödats runt om i flera delstater i landet. ”I Plateau fick 350 kristna sätta livet till, i Benue 190, i Kaduna 100, Nasarawa 62, Niger 50, Taraba 40, Borno/Yobe 40″ heter det i rapporten.

Den muslimske expresidenten Muhammadu Buhari anklagas för att ha använt sin ämbetsperiod mellan 2015 och 2023 till att underblåsa antikristna stämningar och för att ha drivit en promuslimsk politik, rapporterar Cruxnow.

Totalt under maj månad ska 700 kristna ha dödats av det muslimska herdefolket fulani. Enligt Open Doors är fulani en muslimsk etnisk folkgrupp som lever i ett flertal västafrikanska länder. I Nigeria utgör fulanigruppen 6 procent av befolkningen.

Organisationens ordförande Emeka Umeagbalasi skräder inte orden när han beskriver vad som har skett: ”De radikala islamistiska ledarna avslutade sin tid vid makten den 29 maj och fick slakten av inte mindre än 700 försvarslösa kristna som avskedspresent av jihadistiska fulaniherdar.”

Mellan den 12 april och 12 juni ska 1 100 kristna ha dödats av vad som i rapporten framställs som ”muslimska jihadister som backas upp av Nigerias regering”. Vidare heter det att 100 kyrkor har förstörts och 60 pastorer har attackerats under de senaste 60 dagarna.

Under de åtta år som Muhammadu Buhari satt som president i Afrikas mest folkrika nation, har minst 31 350 kristna fått sätta livet till och drygt 200 pastorer attackerats. Den största delen av detta våld har koncentrerats till delstaten Kaduna där Nasir El-Rufai är avgående borgmästare.

I rapporten konstateras också att under samma period dödades uppskattningsvis 34 000 muslimer.

Begått folkmord

Society for Civil Liberties and Rule of Law kräver att Buhari, El-Rufai och andra som är ytterst ansvariga för morden grips och ställs inför rätta. Organisationen anklagar dessa personer för att ha begått folkmord och människorättsbrott.

Nigeria är ett av de länder i världen som är farligast för kristna. Som orsak till förföljelsen och dödandet anges islamistiskt förtryck. Cirka 46 procent av Nigerias befolkning är kristen.

---

Fakta: Nigeria

  • Nigeria är Afrikas folkrikaste nation med över 200 miljoner invånare.
  • Landet är religiöst delat mellan ett kristet präglat syd och ett muslimskt dominerat norr.
  • I mars vann muslimen Bola Tinubu presidentvalet.
  • Han tog över efter Muhammadu Buhari som också är muslim och som var president i åtta år.

---

Fler artiklar för dig