Nyheter

Forskare: Pandemin synliggjorde “medpredikanterna”

Frida Mannerfelt: All predikan innebär en hög grad av samarbete och interaktion

Under coronapandemin fick många präster och pastorer lära sig att predika i digitala forum. Samtidigt blev det också uppenbart att kyrkornas tekniker och teknik – och inte minst gudstjänstdeltagarna – spelar en central roll för förståelsen av predikningarna.

Prästen och doktoranden Frida Mannerfelt har under flera års tid varit involverad i en rad forskningsprojekt kopplade till coronapandemin. Nu är hennes egen avhandling, ”Co-preaching: The Practice of Preaching in Digital Culture and Spaces”, avslutad. Och precis som den engelska titeln indikerar har digitala predikningar varit i fokus.

– All predikan innebär en hög grad av samarbete och interaktion, det är någonting som sker i mötet mellan människor och mellan människor och det materiella. Men när man flyttar över allt in i digitala rum så visar mina studier att det här samspelet och beroendet av varandra ökar, säger Frida Mannerfelt till Dagen.

I ett av forskningsprojekten har Frida Mannerfelt analyserat predikningar i förinspelade gudstjänster från församlingar i Svenska kyrkan. Slutsatsen är att tekniken i sig, men även teknikerna som ansvarar för filmandet, liksom församlingens kommunikatör som ska klippa ihop filmen och sedan lägga ut den på sociala medier blir ”medpredikanter” till prästen. På olika sätt påverkar alla den slutliga produkten.

Även om Frida Mannerfelt inte har detaljstuderat livesända gudstjänster menar hon utifrån erfarenheterna från de andra forskningsprojekten att grundförutsättningarna är desamma. Liksom vid förinspelade gudstjänster behöver tekniker exempelvis göra kameraval och bestämma hur kamerans zoomfunktion ska användas.

– Det har jättestor betydelse för lyssnarupplevelsen.

Stora skillnaden mellan lyssnarna

I en av studierna intervjuade Frida Mannerfelt församlingsmedlemmar som fick ge sin syn på hur det var att fira gudstjänst digitalt. En sak som framkom var att de saknade kyrkorummet. Att kunna vila ögonen på altartavlan eller ett kors, eller att ha människor runt omkring sig, påverkar lyssnandet.

– Det blev väldigt tydligt hur aktiva lyssnarna är när man plötsligt får predikan digitalt förmedlad. Det gick upp för dem att ”ja just det, jag gör ju faktiskt ganska mycket i den här situationen”.

Frida Mannerfelt

Enligt Frida Mannerfelt finns det också stora skillnader mellan hur personer har kunnat tillgodogöra sig digitala predikningar. Hon nämner den samlade familjen eller cellgruppen som tittade på gudstjänsten och som på ett relativt bra sätt kunde lyssna på predikan. På samma sätt var det med de som kunde sitta ensamma utan att bli störda.

Men för personer som delade hushåll med andra som inte var intresserade av att titta på den webbsända gudstjänsten blev det ett stort problem.

– De gav ofta upp efter ett tag, säger Frida Mannerfelt och tillägger att lösningen ibland blev att sätta på sig hörlurar och gå ut och ta en promenad och samtidigt lyssna på predikan.

Nu är pandemin över. Hur tycker du att församlingarna ska använda sig av den fördjupade kunskapen om att en predikan, även i kyrkorummet, har flera ”medpredikanter”?

– Jag hoppas att man ska ta med sig erfarenheterna från det digitala där man har arbetat, samspelat, förhandlat, ibland till och med brottats med varandra och kanske lyft in kommentarer från andra för att hitta sätt att predika.

Frida Mannerfelt lyfter vidare fram den ökade medvetenheten om hur mycket det betyder med allt det materiella runt omkring församlingen, vilka man lyssnar tillsammans med.

– Förhoppningsvis kan man ta med sig de här insikterna, som gäller all form av predikan, och kanske också locka fram lite mer av det här samspelet när man predikar i det vanliga kyrkorummet.

---

Fakta: Frida Mannerfelt

  • Fredag den 16 juni försvarar Frida Mannerfelt sin avhandling i praktisk teologi med kyrkohistoria vid Enskilda högskolan Stockholm.
  • Till vardags är hon präst i Kvistofta pastorat i Lunds stift samtidigt som hon undervisar, bland annat i en kurs om kyrka och digitalisering på EHS.

---

Fler artiklar för dig