Nyheter

Kristna värdepartiet närmar sig systerpartier i Europa

“Vi vill ha ett närmare samarbete med partier som står på samma värdegrund som vi”

Kristna värdepartiet söker närmare kontakt med systerpartier i Europa. I veckan är partiet med på en stor konferens utanför Paris, där mindre kristdemokratiska partier möts.
– Vi vill ha ett närmare utbyte och samarbete med partier i Europa som står på samma kristna värdegrund som vi, säger partiledaren Mats Selander.

Den 16 juni håller European Christian Political Movement, ECPM (Europeiska kristna politiska rörelsen), sin generalkonferens i Rambouillet utanför Paris.

Där samlas kristdemokratiska partier från många länder i Europa för att diskutera gemensamma frågor och strategier. För första gången deltar Kristna värdepartiet från Sverige.

– För några år sedan tog vi kontakt med ECPM och visade vårt intresse. Och i år fick vi en inbjudan att vara med, så det har varit en process, berättar Mats Selander för Dagen.

Han kommer att vara på plats tillsammans med Mats Hedenby, som är partiets ordförande i Stockholm.

Vad är det som lockar med ECPM?

– ECPM arbetar en hel del på EU-nivå med frågor som är viktiga för Europa. Vi behöver mer kunskap om detta och hur det går till, för att kunna bredda oss som parti, förklarar Mats Selander.

– Vi behöver helt enkelt lära oss av våra systerpartier i Europa. Dessa partier är våra värderingsmässiga vänner och vi vill gärna vara med i det nätverket.

Små partier samlas

ECPM samlar små kristdemokratiska partier i Europa från länder som Österrike, Tyskland, Italien, Rumänien och Nederländerna.

Stora kristdemokratiska partier, som till exempel CDU-CSU i Tyskland, är inte med. Och samma sak gäller Kristdemokraterna i Sverige.

– Jag företräder ett litet parti och vi upplever att vi är ensamma om att gå mot strömmen i svensk politik. I andra länder i Europa finns också kristdemokratiska partier som går mot strömmen, säger han.

Hjälp i nöd

När det gäller vilka frågor som Mats Selander hoppas att få diskutera på konferensen lyfter han fram invandringen.

– Det är en fråga där vi kristna borde vara kluvna. Jag tycker att barmhärtighetstanken, alltså att vi ska hjälpa människor som är i nöd, är viktig.

– Men hur gör vi detta på ett bra sätt? På vilket sätt öppnar vi våra gränser? Personligen har jag svårt att tänka mig en värld helt utan nationsgränser. Vad leder det till?

Han tar Apostlagärningarna kapitel 17 som ett exempel. Där skriver Paulus att Gud har inordnat världen i folk och gränser.

– Om vi tror att Paulus undervisning är mer än retorik, vad leder det i så fall till? undrar Mats Selander.

”Milt EU-skeptiskt”

En annan fråga där Kristna värdepartiet gärna driver opinion samtidigt som de lyssnar på vad systerpartierna i Europa har för uppfattning, är EU-politiken. Eller närmare bestämt EU som projekt.

Han beskriver partiets inställning som ”milt EU-skeptiskt”.

– EU är inte en nation utan en allians av olika länder. Många beslut som fattas i EU borde inte beslutas där utan av de enskilda länderna, anser han och förordar subsidiaritetsprincipen.

Den innebär i korthet att varje beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå. Beslut som kan fattas på kommunal nivå bör alltså inte fattas på regional eller nationell nivå. Den kallas också närhetsprincipen.

– Som EU fungerar i dag är det något helt annorlunda än det EU som svenska folket sa ja till i en folkomröstning 1995. Därför förordar vi en ny folkomröstning i Sverige om EU-medlemskapet, menar Mats Selander.

Vad hoppas du få ut av konferensen?

– Vi är där för att se och lära av de andra partierna. Att få möta andra politiker i Europa med samma värdegrund är mycket betydelsefullt.

– Europa bygger på en kristen värdegrund, men det får väldigt lite genomslag i de beslut som fattas i EU, tycker Mats Selander.

Kristna värdepartiet bildades 2014. I riksdagsvalet förra året fick partiet 5 983 röster, vilket var en ökning jämfört med valet 2014, då 3 202 personer röstade på partiet.

– Vårt medlemsantal har ökat kraftigt det senaste året. I början av 2022 hade vi 223 medlemmar och i slutet av samma år nådde vi 500 medlemmar.

---

Fakta: ECPM

  • European Christian Political Movement (Europeiska kristna politiska rörelsen).
  • Bildades i november 2002 i Lakitelek i Ungern.
  • Står för en kristdemokratisk värdegrund.
  • Har elva medlemspartier från länder i Europa, samt två partier från länder utanför Europa.
  • Dessutom finns fem associativa (associates) medlemmar.
  • Kristna värdepartiet i Sverige är inte med bland dessa.
  • Källa: ECPM

---

Fler artiklar för dig