Nyheter

Klosterpionjären syster Marianne har dött

Syster Karin: “Vi sjöng ‘I himmelen’. Sedan tog hon sitt sista andetag”

Marianne Nordström blev den första kvinna att vigas till ordenssyster i Svenska kyrkan efter reformationen. I onsdags kväll dog hon i stillhet på ett äldreboende, omgiven av sina medsystrar från Alsike kloster, söder om Uppsala.
– Hon var en fantastisk människa med ett enormt mod och en stark övertygelse, säger klostrets priorinna, syster Karin Johansson, till Dagen.

Syster Marianne, som blev 97 år gammal, tillbringade sina sista fyra år på ett äldreboende. Där fick hon ofta besök av sina medsystrar: syster Karin, syster Rose Nyaore och syster Elisabeth Andersson.

– Vi var där i går kväll, och sjöng för henne: Saliga visshet och psalmerna Min frälsare lever och I denna ljuva sommartid, med alla de vackra sista verserna, berättar syster Karin för Dagen.

– Sedan sjöng vi I himmelen, i himmelen, och efter det drog hon sitt sista andetag. Efteråt firade vi mässa.

Avlade löften 1954

Syster Marianne gick till den svenska kyrkohistorien pingstdagen 1954. Då avlade hon sina klosterlöften och blev den första ordenssystern i Svenska kyrkan sedan reformationen.

– Redan som 19-åring visste hon att hon skulle gå i kloster. Det var på 1940-talet, innan det ens var tillåtet, säger syster Karin.

– När andra världskriget var slut åkte hon till England där hon gjorde sitt novitiat i ett kloster.

Marianne Nordström blev den första kvinna att vigas till ordenssyster i Svenska kyrkan efter reformationen. I onsdags kväll dog hon i stillhet på ett äldreboende, omgiven av sina medsystrar från Alsike kloster, söder om Uppsala.

Ännu var det långt till klostret i Alsike i Uppland. Men protesterna mot den första svenskkyrkliga nunnan var ett steg på vägen.

– De som tyckte det var hemskt att se en nunna i Svenska kyrkan spred det snabbt till medier. Och tack vare det kom Ella [Persson] i kontakt med syster Marianne, blev med tiden postulant och avlade sina löften, berättar syster Karin.

De två flyttade till en lägenhet i Bromma 1955, men kunde 1958 ta över en stor våning i en rivningsfastighet på Trädgårdsgatan i Uppsala. Där hyrde de ut rum åt studenter och anordnade under ett par år även retreater.

– Sedan tipsades de om Alsike gamla kyrkskola, som hade stått tom ett år när de flyttade dit 1964, berättar syster Karin.

Engagemang för flyktingar

Det som med tiden kom att få en framträdande roll i syster Mariannes och klostergemenskapens liv var engagemanget för flyktingar.

– År 1978 kom den första flyktingfamiljen, och det arbetet har sedan bara vuxit, säger syster Karin.

– Det kunde ske tack vare att vi haft vårt oberoende och kunnat vara, som vi säger, ”i världen, men inte av världen”.

Sedan dess har klostret hyst hundratals flyktingar. En del har stannat några månader, andra så länge som tio år. År 1990 förklarade man formellt klostret som en kyrklig fristad för flyktingar.

Systrarnas och deras engagemang hamnade i blixtbelysning i medier hösten 1993, när polisen gjorde en razzia på klostret för att leta rätt på papperslösa flyktingar. Inga nya ingripanden har skett sedan dess.

– Syster Marianne var intresserad av samhällsfrågor, och det är mycket tack vare det som vi mött alla dessa människor som gett oss kunskap om den vida världen, säger syster Karin.

– Hon kunde ge utlopp för både samhällskritik och samhällsengagemang. Sedan var hon en mycket kunnig teolog som tillrättavisade både präster och biskopar.

Konstnär med temperament

Syster Marianne utbildade sig tidigt till konstnär, och studerade både på Konstfack, i London och i Paris. Genom åren har hon bland annat illustrerat böcker och målat glasfönster, och finns representerad med sin konst i kyrkor runt om i Sverige.

– Just nu går en konsthistoriker igenom alla hennes skisser. Drömmen är att göra en utställning med hennes konst, säger syster Karin, som var 16 år när hon lärde känna syster Marianne.

– Jag tyckte illa om all skenhelighet och kände att här fanns en äkthet. Syster Marianne var väldigt rak, och mycket intensiv. Hon kunde upplevas både som temperamentsfull och ganska bestämd. Men i grunden var hon ofantligt kärleksfull.

Marianne Nordström blev den första kvinna att vigas till ordenssyster i Svenska kyrkan efter reformationen. I onsdags kväll dog hon i stillhet på ett äldreboende, omgiven av sina medsystrar från Alsike kloster, söder om Uppsala.

Syster Marianne har även varit omdebatterad. I samband med att syster Marianne Nordström och övriga nunnor fick Aftonbladets pris “Svenska hjältar” 2014 följde en debatt där Marianne Nordström anklagades av bland andra journalisten Willy Silberstein, dåvarande ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, för att gjort ett antal antisemitiska uttalanden.

---

Fakta: Syster Marianne Nordström

  • Föddes den 17 september 1925 i Kodaikanal i Tamil Nadu i Indien, som dotter till ett svenskt missionärspar.
  • Avgav klosterlöften inför kyrkoherde Gunnar Rosendal i Osby kyrka på pingstdagen den 6 juni 1954.
  • År 1964 fick syster Marianne och syster Ella, som dog 2016, möjligheten att först hyra och sedan köpa den gamla kyrkskolan vid Alsike kyrka.
  • År 1990 erkände biskopsmötet Helgeandssystrarnas klosterfamilj som en legitim del av Svenska kyrkans kyrkoliv.
  • År 2014 tilldelades syster Marianne tillsammans med syster Ella och syster Karin utmärkelsen Årets Livsgärning i galan Svenska Hjältar i TV4 för sitt arbete med att ge flyktingar en fristad i klostret.
  • Klostret blev rikskänt när det blev föremål för en polisrazzia 1993.
  • Syster Marianne avled i stillhet på kvällen den 14 juni, 97 år gammal.

---

Fler artiklar för dig