Nyheter

Klart: Saddleback Church inte längre en del av Sydstatsbaptisterna

Kyrkan i Los Angeles uteslöts under samfundets konvent

Rick Warrens ”sista minuten-vädjan” hade inte någon effekt – en stor majoritet av deltagarna på Sydstatsbaptisternas årsmöte röstade för att Saddleback Church, som Rick Warren grundade, samt en annan kyrka som också har en kvinnlig pastor ska uteslutas från samfundet.

Med röstsiffrorna 9 437–1 212 godkände de församlade på årsmötet i New Orleans beslutet som fattades av Sydstatsbaptisternas exekutiva kommitté tidigare i år att utesluta Saddleback Church i Los Angeles och en mindre församling i Kentucky.

Efter att resultatet hade offentliggjorts talade Rick Warren på en presskonferens.

– Den genomsnittliga sydstatsbaptisten är 56 år och snittåldern på de som deltar på årsmötet är ännu högre. De är bra människor, men de åldras. Nästa generation av sydstatsbaptister är inte här för att rösta, sa han och tillade att förändring kommer att ske förr eller senare.

– Sanning segrar oundvikligen över tradition, men det tar tid.

Rick Warren gjorde också en poäng av att ombuden på Sydstatsbaptisternas årsmöte inte kallas delegater utan Messengers.

– De representerar bara sig själva. De kan inte representera varenda röst i deras egen kyrka.

Vädjade på plats på konventet

Det var i februari som Sydstatsbaptisternas exekutiva kommitté tog beslutet att utesluta Saddleback Church, en av samfundets största församlingar, eftersom de hade utsett kvinnor till pastorer. Såväl Saddleback Church som Fern Creek i Louisville, Kentucky, som uteslöts av samma skäl, överklagade beslutet och frågan avgjordes därför på Sydstatsbaptisternas årsmöte.

Inför konventet i New Orleans skrev Rick Warren ett öppet brev där han vädjade till sydstatsbaptisterna att tänka om. Och inför tisdagens omröstning begärde han också ordet för att argumentera för kvinnors rätt att vara pastorer.

Men i slutändan röstade alltså en stor majoritet av deltagarna för att godkänna uteslutningen.

– Jag ville tala för de miljontals kvinnor i Sydstatsbaptisterna vars andliga gåvor, ledarskapsgåvor och förmågor kastas bort, förklarade Rick Warren på den efterföljande presskonferensen.

Tystnad efter beskedet

Enligt nyhetsbyrån AP möttes beskedet att Saddleback Church och Fern Creek hade uteslutits med tystnad av de omkring 12 000 sydstatsbaptisterna som fanns på plats i lokalen. Därmed blev samfundsledaren Bart Barber hörsammad. Han hade tidigare uppmanat årsmötesdeltagarna att visa återhållsamhet.

– Jag är medveten om att det finns kyrkor där människor hamnar i bibliska skilsmässor. Men vi ordnar inte skilsmässofester i kyrkan. Och oavsett vilket resultatet är så önskar jag att ni agerar som kristna, sa han enligt AP.

Bara några timmar senare fattade deltagarna på årsmötet ytterligare ett beslut rörande kvinnliga pastorer som på sikt kan få ännu större konsekvenser. Den här gången handlade det om ett stadgeändringsförslag som på ett mer generellt sätt förbjuder samfundets kyrkor att ge kvinnor pastorala titlar.

Stadgeändringar kräver två tredjedelars majoritet – ett krav som uppfylldes på konventet i New Orleans – för att den aktuella ändringen ska träda i kraft krävs samma beslut på årsmötet nästa år. Det rapporterar nyhetsbyrån CNN.

---

Fakta: Sydstatsbaptisterna

  • Baptistiskt samfund med konservativ bibelsyn i många frågor.
  • Bildades 1845 och är USA:s största protestantiska samfund.
  • Under samfundets årsmöte, som ägde rum i New Orleans den 13–14 juni, uteslöts att en av de största församlingarna, Saddleback Church i Los Angeles, på grund av att kyrkan har utsett flera kvinnor till pastorer.

---

Fler artiklar för dig