Nyheter

Attackerande mannen “schizofren” – beskrivs som kristen syrier

Hustrun i Sverige försökte varna Schweiz och Frankrike för mannens psykiska ohälsa. Led av krigstrauma, enligt intervju i fransk tidning

Exfrun till den man som knivskar fyra barn och två vuxna i Annecy i sydöstra Frankrike förra veckan hade varnat myndigheterna för att hennes make inte mådde bra. Mannen beskrivs som kristen syrier med svenskt uppehållstillstånd, och ska ha ropat ”i Jesu Kristi namn” när han gick till attack på en lekplats.
– Han befann sig i en bisarr värld som jag inte förstod, säger frun.

Mannen har åtalats för mordförsök för attacken, som skedde i torsdags förra veckan. Inget av offren befinner sig längre i livsfara, enligt åklagaren.

Gärningsmannens motiv är ännu inte klarlagt. Mannen var inte påverkad av droger, och har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Vad som framkommit hittills är att mannen en 31-årig syrisk medborgare, född i den till övervägande delen ortodoxa orten Fairouzeh i västra Syrien. Liksom sin fru bär han ett namn som brukar associeras med kristna familjer. Han kom till Sverige 2013, där han har permanent uppehållstillstånd och fram till för ett halvår levde sedan med sin fru och ett litet barn i västra Sverige.

För ett drygt halvår sedan begav han sig först till Schweiz och sedan till Frankrike för att söka asyl – något som nekades honom med hänvisning till hans svenska uppehållstillstånd.

Obekräftade uppgifter cirkulerar på nätet om att mannen i själva verket skulle vara muslim från en helt annan del av Syrien, och bara ha låtsats vara kristen för att få stanna i Sverige.

Träffades i ett kloster

Den franska tidningen Le Point har intervjuat den före detta hustrun, som uppges ha fått polisskydd för sig och parets treåriga barn i Sverige efter dådet i Annecy.

Hon berättar att de två träffades ”i ett kloster i Turkiet, dit de syriska kristna tog sin tillflykt i början av kriget”.

– Vi hade det bra, men han var traumatiserad och kunde inte sluta att tala om hur han om natten såg sina vänner dö i kriget, säger hon i en intervju som gjordes på arabiska.

Orsaken till drömmarna var, säger hon, att mannen bevittnat hur terrorgruppen Daesh dödade hela hans trupp när han gjorde sin militärtjänst i staden Al-Hasaka i nordöstra Syrien.

– Han lyckades fly. Sedan bad han om permission och passade på att fly från Syrien till Turkiet, med hjälp av kurdiska vänner.

När mannen fått uppehållstillstånd i Sverige 2014 anslöt hans hustru, som ansökt om familjeåterförening. Men mannen mådde inte bra, och hustrun minns hur han brukade tala högt för sig själv.

– Jag var inte den enda som var orolig; hans få syriska flyktingvänner märkte det också: han var paranoid, han trodde att den svenska regeringen smitt en komplott mot honom, att den spionerade på honom.

Tillståndet förvärrades

När mannens ansökan om svenskt medborgarskap avslogs för tredje gången, med hänvisning till att han tjänstgjort i armén, förvärrades mannens tillstånd. Han blev djupt deprimerad och en dag var han försvunnen från hemmet. När hustrun kontaktade polisen, för att hon var orolig för mannens psykiska mående, fick hon svaret att det inte fanns något som polisen kunde göra.

Även när hon fick veta att mannen var i Schweiz kontaktade hon myndigheterna utan framgång för att varna för mannens ohälsa.

– Och i november förra året lyckades jag gå in i hans brevlåda och såg att han hade bokat en biljett till Annecy, säger hon, och berättar hur hon då försökt förmå myndigheterna även där att skicka tillbaka honom till Sverige.

När paret till slut fick kontakt förklarade mannen i ett mejl att han ville bryta kontakten med hustrun.

– Det var då jag upptäckte hans schizofreni. För bara några dagar efteråt ringde han mig från ett franskt nummer och kom med en kärleksförklaring, säger hon, och sa att mannen upplevt att han var övervakad.

Tidningen frågar hur man ska förstå det faktum att mannen uttalade Jesu namn när han gick till attack.

– Jag tror att han på grund av sin schizofreni hade börjat föreställa sig saker som inte fanns. Han hade väldigt motsägelsefulla idéer: han berättade att han ville få asyl i Frankrike för att bo i Sverige, och samma dag sa han att han ville åka till Kanada. Han befann sig i en bisarr värld som jag inte förstod.

En väninna till paret har sagt till Le Point att mannen inte var särskilt religiös.

---

Fakta: Dådet i Annecy

  • En 32-årig man med svenskt uppehållstillstånd gick till attack mot barn och vuxna i en park Annecy i Frankrike förra veckan. Han hade levt som hemlös i staden under en tid.
  • Mannen bar en kniv, klev över ett staket in i lekparken och gav sig på flera mindre barn som skadades.
  • I en video som tagits av ett ögonvittne, och som setts av nyhetsbyrån AFP, kan man höra honom ropa ”i Jesus Kristi namn” under händelsen.
  • Enligt franska medier bar gärningsmannen ett kors runt halsen när han greps, och hade en bönbok med sig.
  • I sina asylansökningar till Schweiz, Italien och Frankrike beskrev mannen sig som ”kristen syrier”.
  • Mannen är åtalad för mordförsök och placerad i förvar under förstärkt övervakning till följd av suicidrisk.
  • I Sverige dömdes han förra året för bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter. Han fick då A-kassa och studiebidrag samtidigt som han studerade. Enligt tingsrättens dom ska han ha levt en ”ordnad tillvaro”, med hustru och ett barn.

---

Fler artiklar för dig