Nyheter

Oasledaren: I synen på äktenskap tillåter kyrkan numer knappt någon variation alls

Frågan om äktenskapssyn inom Svenska kyrkan finns med som en angelägen fråga för rörelsen

I morgon onsdag återvänder Oasrörelsens sommarmöte, Sommaroas, till Gullbrannagården för fem dagar späckade av aktiviteter och möten för alla åldrar.
– Det känns oerhört spännande, förväntansfullt. Det är bara positiva vibbar, säger Oasrörelsens ordförande Lars Nilsson till Dagen.

Oasrörelsen höll sitt sommarmöte på Gullbrannagården på västkusten för första gången förra året, vilket blev en framgång.

– Många familjer med barn tyckte det var oerhört positivt att vara där, och vi brukar ju vara på en plats ett par år i rad. Så jag ser fram emot en riktigt god vecka, säger Lars Nilsson till Dagen under ett tågbyte på vägen mellan Söderhamn och Halmstad.

Hur många personer kommer att delta?

– De flesta kommer oanmälda, så det är lite svårt att säga. Men den stora samlingssalen rymmer lite drygt 1 000 person, och den var sprängfylld förra året, liksom lokalen med den särskilda barnverksamheten. Det blir nog på liknande sätt i år.

Under året har det blivit angeläget för oss att vara ett forum där man vågar tala om vilken äktenskapssyn som finns i Svenska kyrkan.

—  Lars Nilsson

Vad ser du fram emot?

– Det ska bli spännande att lyssna på Johan Candelin, som på distans är biskop i lutherska kyrkan i Myanmar och ordförande i Martyrkyrkans vänner. Men vi har många goda talare hela helgen, alltifrån Andreas Nielsen från Hillsong till Stefan Gustavsson från Apologia, säger Lars Nilsson.

– Sedan har vi de gemensamma gudstjänsterna, från de mindre morgonmässorna till den stora festmässan på söndag.

Lars Nilsson, ordförande i OAS sedan våren 2022.

Vad står Oasrörelsen i just nu?

– Förutom det som vi alltid betonar, Guds ord och de karismatiska gåvorna, har det under året blivit angeläget för oss att vara ett forum där man vågar tala om vilken äktenskapssyn som finns i Svenska kyrkan, säger Lars Nilsson, tidigare kyrkoherde i Söderhamn.

– Jag vågar nog säga att det är fler än man skulle vilja föreställa sig som tycker att det håller på att bli trångt i Svenska kyrkan.

När Svenska kyrkan öppnade för vigsel av samkönade par 2009 förklarade man att synen på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna fortsatt var giltig, och att präster var fria att avstå från att viga samkönade par. Krafter inom kyrkomötet har försökt att ändra på detta, och i dag säger tre biskopar att de inte prästviger personer som inte är beredda att viga samkönade par. Biskopsmötet har nu bett kyrkostyrelsen att utreda om kravet på att viga samkönade par ska kunna ställas på blivande präster.

Varför är frågan viktig för er?

– Det handlar om samvetsfrihet. Svenska kyrkan är en kyrka med högt i tak och jag hör till dem som uppskattar det. Vi tillåter teologiska skillnader i ganska hög grad, och respekterar varandra för det. Men det här har blivit ett område där vi är på väg att inte tillåta någon variation alls. Ändå handlar det om oerhört få samkönade vigslar och det inte finns tecken på att några upplevt sig diskriminerade.

– På sommarmötet är det en av flera frågor, och kommer lyftas av Stefan Gustavsson vid ett möte. Vårt huvudtema är ju Guds Ord hade framgång”, och vi ser inget annat i skriften än att äktenskapet är för en man och en kvinna.

---

Fakta: Oasrörelsen

  • Karismatisk förnyelserörelse inom Svenska kyrkan, som bildades i september 1983 på Åh stiftsgård vid en nordisk luthersk ledarkonferens. Då fick den namnet ”Referensgrupp för andlig förnyelse i Svenska kyrkan” (RAF), men bytte 1989 namn till Oasrörelsen.
  • Oasrörelsens huvudord är ”förnyelse, evangelisation och enhet på evangelisk luthersk grund”.
  • Det finns inget medlemskap, men Oasrörelsen är verksam i alla stift och ordnar olika typer av aktiviteter, exempelvis samlar man tusentals besökare på sina sommarmöten.
  • Har ett ledarskap på 20 personer, lekmän och präster, spridda över landet. Arbetet leds av en styrelse.
  • Har nära kontakt med Oasrörelsen i det svenska stiftet i Finland (Borga stift), och med OASE i Norge och Danmark samt med motsvarande rörelser över hela världen.

---

Fler artiklar för dig