Nyheter

Love the Hood i Bergsjön bjöd på dop, bröllop och grillfest

“Vi ville göra något lite extra för människor som vi fått kontakt med i Bergsjön”

Tre dop, ett bröllop och ett helgrillat lamm. I helgen hölls en stor fest i Vallersvikskyrkan i Frillesås utanför Kungsbacka.
– Det känns verkligen fint att få bjuda våra vänner från Bergsjön på en weekend med gemenskap och upplevelser med Gud, säger pionjärpastorn och musikern Peter Pop Lundbäck.

BeachWEnd, som evenemanget kallades, är ett initiativ från Love the Hood i samarbete med Vallersvikskyrkan.

– Love the Hood är en församlingsplantering inom Equmeniakyrkan som startades för tre år sedan. Vi finns i Bergsjön utanför Göteborg, berättar Peter Pop Lundbäck som är dess ledare.

Två personer blir döpta.

Stadsdelen Bergsjön klassas av polisen som ett så kallat utsatt område. Med det menas att det kännetecknas av ”låg socioekonomisk status och där kriminella har en inverkan på lokalsamhället”, enligt polisens hemsida.

– Bergsjön har ungefär 16 000 invånare och vi finns där för att presentera Jesus och hjälpa människor oavsett bakgrund. Vi fick idén att bjuda några av dem som vi fått bra kontakt med genom vårt sociala arbete.

Det resulterade i att 65 personer från Bergsjön åkte till Vallersvik och i Vallersvikskyrkan bjöds det på ett varierat program.

Flera seminarier hölls på ämnet ”Socialt arbete med Jesus som förebild”. Eldsjälar delade med sig av sina erfarenheter och visade hur man kan omsätta evangeliet i praktisk handling.

Tre personer står vid ett stort bord i ett kök med deg som ska bakas till syrianskt bröd.

– Tre personer lät döpa sig i havet. Att det skedde i samma vik som Sveriges första troendedop 1848 i Vallersvik känns stort. Då blev folk förföljda för att de lät döpa sig, nu har vi frihet att välja dopet, berättar Peter Pop Lundbäck.

– För två av personerna som blev döpta genomfördes sedan en vigsel. En kör från Linneahuset i Göteborg, som bland annat hjälper missbrukare, medverkade med sång. Kören kallar sig Come As You Are (Kom som du är).

Grillade lamm

Utöver detta hölls också en stor fest där ett 22 kilo tungt lamm grillades över öppen eld på ett spett med elmotor.

– Fem timmar tog det att grilla lammet, men det var det värt för det smakade riktigt gott. Våra romska vänner från Bergsjön skötte grillningen. De är experter på att grilla lamm, förklarar Peter Pop Lundbäck för Dagen.

En gudstjänst hölls också där Johnny Brorsson, pastor i Equmeniakyrkan Loo i Alingsås, som är moderförsamling till Love the Hood i Bergsjön, predikade och där nattvard också firades.

– Det var en otroligt härlig stämning under de tre dagar som vi höll på.

Några personer sitter på stranden och grillar ett lamm.

Vad var syftet med att göra detta?

– Många som vi har fått kontakt med i Bergsjön har inte råd att åka på semester. Vi ville bjuda dem på en weekend där de fick njuta av god mat, bli inspirerade och träffa människor från andra delar av samhället.

– Men också på ett naturligt sätt dela med oss av vår tro på Jesus i goda samtal.

Öppenhet för Gud

Peter Pop Lundbäck har arbetat med att sprida evangeliet i Afrika med hjälp av sång och musik via organisationen Music Hands On. För några år sedan blev han tillfrågad om att starta en församlingsplantering i Bergsjön.

– Arbetet går framåt och vi har kontakt med många romer. Många är öppna för Gud och kommer till tro på Jesus, berättar Peter Pop Lundbäck och säger att han ser sig mer som evangelist än som pastor.

Love the Hood i Vallersvik.

Varför heter du Pop?

– Det kommer sig av jag hade en vän som tyckte att mina sånger var för poppiga. Han föredrog soul. Sedan släppte jag en barnskiva under namnet Peter Pop.

– När jag fyllde 40 år lade jag till namnet Pop och sedan dess är jag folkbokförd som Peter Pop Lundbäck. Jag kallas ofta kort och gott Peter Pop och det funkar bra i en mångkulturell förort eller i Östafrika.

Fler artiklar för dig