Nyheter

Ung man misshandlade tidigare pastorn Patrick Tiainen

Attackerades på gaybar under Baltic Pride

Patrick Tiainen, grundare och tidigare pastor i Word of Faith i Finland, misshandlades på söndagen då han ledde ett bönemöte för kristna gaypersoner under Baltic Pride 2023 i Estlands huvudstad Tallinn.

I ett inlägg på Instagram, där Patrick Tiainen syns med blåtira och svullen käke, skriver han om händelsen som inträffade på en gaybar.

”Jag hade precis uttryckt hur ledsen jag är över all smärta som minoriteter har utsatts för i Guds namn när en ung man kom in i lokalen och frågade efter den homosexuella pastorn. Han var knivbeväpnad och orsakade mindre skador på mig och min vän i samband med att vi försökte försvara oss själva.”

Patrick Tiainen berättar också att attacken resulterade i flera brutna ben i hans ansikte. Samtidigt tackar han också för hjälp från polis, sjukhusperson och ögonvittnen till händelsen.

”Tack till er som var på plats och som på ett modigt sätt brottade ned mannen medan han ropade om Guds hämnd”, skriver han enligt svenska Yle.

”Religiöst motiverat hatbrott”

Den estniska kristna organisationen för könsminoriteter, Geikristlaste Kogu, fördömer attacken på Facebook.

”I dag har ett religiöst motiverat hatbrott inträffat i Tallinn”, skriver de i ett inlägg.

Enligt Geikristlaste Kogu var gärningsmannen, som uppges var en 25-årig rysk medborgare, propert klädd och nykter när han anlände till gaybaren. Efter att han frågat vem som ledde samlingen gick han först till attack mot Patrick Tiainen med knytnävarna innan han drog fram sin kniv.

Geikristlaste Kogu skriver vidare att tre personer, däribland Patrick Tiainen, fick föras till sjukhus för sina skador.

Lämnade Word of Faith 2017

Patrick Tiainen grundade församlingen Word of Faith i Karleby i finska Österbotten våren 2014. Dagen skrev både 2015 och 2016 om hur han hade tagit emot hot – och även blivit misshandlad – samtidigt som församlingen växte.

Men i maj 2017 meddelade Patrick Tiainen plötsligt att han hade lämnat församlingen på grund av ett utomäktenskapligt förhållande med en man.

Fler artiklar för dig