Nyheter

Kyrkornas världsråd slår tillbaka mot kritik i Dagen

Ifrågasättandet av dialogen med Moskvapatriarken en “generell och felaktigt naiv tolkning av arbetet”

Kyrkornas världsråd stänger inte dörren för den rysk-ortodoxa kyrkan, utan vill försöka överbrygga splittringen inom den ortodoxa världen och förmå Moskvapatriarkatet att ändra sin inställning till kriget i Ukraina. Det säger rådets kommunikationsdirektör, som reagerar på att Dagen i en ledare ifrågasatt dialogen med rådets största medlemskyrka.

“Man kan inte bara fortsätta samtala med personer som välsignar krigsförbrytelser i all evighet enbart för att de gör detta i kristendomens namn,” skriver Frida Park i en ledare i Dagen.

Ledaren är en kommentar till det besök i Moskva som generalsekreteraren för Kyrkornas världsråd, Jerry Pillay, gjorde i maj, och som både Kyrkornas världsråd och kristna medier skrivit om. Vid sitt besök träffade Jerry Pillay ledaren för den rysk-ortodoxa kyrkan, patriark Kirill, som flera gånger uttalat sig till stöd för Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Jag blev faktiskt ganska imponerad av att han sa att som kristna, som troende, måste vi arbeta för fred, sa Jerry Pillay bland annat om sitt samtal med patriark Kirill till Vårt land, i en intervju som även publicerats i Dagen.

Lika imponerad var inte Dagens opinionsredaktör Frida Park.

“Hur länge ska Kyrkornas världsråd vänta på en förändring utan att det blir vad det faktiskt riskerar att se ut som – en legitimering av den rysk-ortodoxa kyrkans inställning till nationen, dess ledare och dennes krig?” undrar hon i sina ledare.

Även Vårt Land för fram kritik mot Kyrkornas världsråd, genom sin politiska kommentator Emil André Erstad.

“Där vi andra ser en krigshetsande, nationalistisk och korrupt kyrka full av Putinsympatier som stödjer grova krigsförbrytelser, ser ledaren för Kyrkornas världsråd helt klart något annat,” skriver han om Jerry Pillays besök Moskva.

“Felaktigt naiv tolkning”

Båda texterna har fått Kyrkornas världsråd att reagera. I ett mejl till Dagen skriver kommunikationsdirektör Marianne Ejdersten att Frida Park “gör en väldigt generell och felaktigt naiv tolkning av arbetet inom Kyrkornas Världsråd”, och passar på att beskriva bakgrunden till att Kyrkornas världsråd för en dialog med kyrkorna i Ukraina och Moskvapatriarkatet, på uppdrag av sin centralkommitté och verkställande kommitté.

“Kyrkornas Världsråd är inte den som kan definiera villkor för fred men kan verka via medlemskyrkor över hela världen för att bidra till en fredsprocess. I detta fall handlar det om de ortodoxa kyrkorna som är direkt involverade samt offer för kriget”, skriver hon bland annat.

Marianne Ejdersten, kommunikationsdirektör för Kyrkornas världsråd.

Till Dagen säger Marianne Ejdersten att hon blev uppmärksammad på ledaren av läsare.

– Vi vill vara så transparenta som möjligt i vårt fredsarbete, och därför reagerar vi när något inte är korrekt återgivet, säger hon till Dagen, men tydliggör samtidigt att det inte handlar om enstaka faktafel.

– Ledarens inriktning generellt antyder att den som skrivit den inte har satt sig in i vårt arbete eller inte har helhetsbilden. Därför kommenterade jag i ett mejl genom att räkna upp vad vi har gjort så här långt.

Enighet om att fortsätta samtalen

Dialogen med Moskvapatriarken har ifrågasatts på flera håll.

“Med en kyrka som straffar en präst för en fredsbön kan man inte tala på allvar om fred. Den hör inte ens hemma i [Kyrkornas världsråd], skriver Benjamin Lassiwe, kommentator i Herder Korrespondenz, sedan patriarkatet tidigare i år låtit stänga av en präst i Moskva som ersatt en bön om “seger” med en bön om “fred”.

Marianne Ejdersten påpekar att det trots vad som framkommer i media finns krafter inom den rysk-ortodoxa kyrkan som verkar för ett slut på kriget.

– När vi gjort uttalanden om att kriget måste ta slut, och om respekt för Ukrainas självständighet, så har vi haft ryska representanter med som inte reserverat sig utan stått bakom uttalandena, säger hon, och tillägger att det tills vidare råder enhet inom Kyrkornas världsråd om att fortsätta dialogen.

Det första konkreta målet för samtalen är att hantera splittringen mellan de ortodoxa kyrkorna, i form av ett rundabordssamtal med Ukrainas ortodoxa kyrkor och Moskva-patriarkatet.

– Planen är att i oktober föra samman de två ortodoxa kyrkorna i Ukraina till ett samtal i Genève under en dag, och att den andra dagen ska inbegripa också den rysk-ortodoxa kyrkan, säger Marianne Ejdersten.

– Det handlar om att samlas utifrån bibliska grunder, och kring att det är kristnas uppgift att verka för fred. Vi behöver förbön nu, det är en önskan från alla inblandade, för vi vet att kyrkorna är i ett utsatt läge.

Vad händer om man som en markering utestänger rysk-ortodoxa kyrkan från Kyrkornas världsråd?

– Då mister vi den sista möjligheten att samla de ortodoxa kyrkorna vid samma bord för att samtala om fred. Ett beslut om uteslutning måste fattas av centralkommittén. Men jag tror det ska mycket till innan man stänger den dörren.

---

Fakta: Kyrkornas världsråd

  • Samlar 352 medlemskyrkor i 120 länder, varav en är Rysk-ortodoxa kyrkan.
  • Arbetar sedan 1948 för enhet, fred och rättvisa i världen.
  • Punkt två

---

Fler artiklar för dig