Nyheter

Lärare vägrade säga “hen” till elev - nu riskerar hon varning

Diskrimineringsombudsmannen (DO) slog i februari 2022 fast att en kristen lärare diskriminerat en elev som identifierade sig som ickebinär genom att vägra använda det könsneutrala ordet hen om eleven. Nu ska Lärarnas ansvarsnämnd ta ställning till om läraren även ska varnas för sitt agerande.

Dagen har tidigare rapporterat om läraren Selma Gamaleldin som 2020 började arbeta på Solvikskolan, en Waldorfskola i Järna. Läraren DO-anmäldes för sin vägran och DO:s utslag gick i elevens favör. Skolan dömdes att betala 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven. Då hade skolan redan ett år tidigare sagt upp läraren på grund av hennes vägran att följa den policy som skolan upprättade januari 2021 och som ger elever rätt att bli vidtalade med sitt specifika pronomen.

Läraren valde att sluta sin tjänst men DO-anmälde i sin tur skolan för religiös diskriminering.

Den juridiska kvarnen har sedan fortsatt att mala. Tidningen Vi lärare skriver att Skolinspektionen granskat ärendet och nu satt ner foten. Skolinspektionen konstaterar i sitt beslut att ”det faktum att läraren vägrat att omnämna en specifik elev med hens pronomen under en dryg termins tid, innebär att läraren visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning”. Därför rekommenderar Skolinspektionen att Lärarnas Ansvarsnämnd ger läraren en varning.

Lärarens juridiska ombud har påtalat att religionsfriheten väger tungt och anser också att Skolinspektionen saknar skäl att skicka ärendet vidare till ansvarsnämnden.

Skolinspektionen å sin sida stöder sig på skollagen där det står att ”utbildningen ska respektera grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, att alla som verkar inom utbildningen ska främja mänskliga rättigheter och motverka kränkande behandling”.

Vi lärare citerar också lagtexten som säger att Lärarnas ansvarsnämnd ska återkalla lärares legitimation eller dela ut varning till lärare som ”kränker, trakasserar eller agerar olämpligt mot elever och barn”. I det aktuella fallet hade elevens familj uttryckligen önskat att skolan skulle använda ett könsneutralt pronomen om eleven.


Fler artiklar för dig