Nyheter

Nordkoreas diktator förbjuder självmord

Svält och umbäranden har ökat antal självmord dramatiskt

Antalet självmord i Nordkorea har ökat dramatiskt på grund av svält och andra svårigheter. Det blir också allt vanligare att hela familjer tar livet av sig tillsammans. Därför förbjuder nu landets diktator Kim Jong-un självmord.

Det är Radio Free Asia som återger en spionrapport från den sydkoreanska underrättelsetjänsten. Där målas bilden av att land vars kris blir allt djupare. Självmordskurvan stiger brant och sedan i fjol har antalet självmord ökat med 40 procent. Även våldsbrotten ökar.

”Det finns många olika faktorer till oro i Nordkorea på grund av svårigheter som folket står inför”, rapporterade underrättelsetjänsten i maj.

Januari 2020 stängde Nordkorea gränsen till grannlandet Kina för att skydda sig från pandemin som rasade. Men åtgärden fick stora konsekvenser också när det gäller handel och matförsörjning. Svälten tilltog och nyhetsorganet Crux rapporterade att Kim Jong-un uppmanat nordkoreanerna att äta mindre fram till 2025.

Radio Free Asia rapporterar att Kim Jong-un beordrat regionerna att vidta kraftiga åtgärder för att få ner antalet självmord. Krismöten har hållits med partikommittéerna i samtliga provinser och enligt källan, en anonym tjänsteman från provinsen Norra Hamgyŏng, i nordöstra Nordkorea, kommer ledande myndighetspersoner att hållas ansvariga om självmorden fortsätter.

– Vårt möte hölls i Chongjin. Det stora antalet självmordsfall i provinsen avslöjades och många kunde inte dölja sin oro, säger han.

Diktatorn Kim Jong-un slår fast att självmord är ”förräderi mot socialismen”.

Radio Free Asias källa beskriver att det var starka känslor på krismötet. Där beskrevs i detalj hur flera familjer tagit sina liv på grund av fattigdom och svält.

– Deltagarna var chockade av avslöjandet av självmordsbrev som kritiserade landet och det sociala systemet, berättar den anonyme tjänstemannen och tillägger:

– Familjesjälvmord är en sista trotsig handling mot ett hopplöst system.

---

Fakta: Nordkorea

  • Ett land i sydöstra Asien som gränsar till Kina, Sydkorea och Ryssland.
  • Styrs sedan 2011 av diktatorn Kim Jong-un.
  • Landet har 25,97 miljoner invånare (2021).
  • En av världens kärnvapenmakter.
  • Ett av de hårdaste länderna för kristna att leva i.

---

Fler artiklar för dig