Nyheter

Kyrkans prideflaggor brändes upp i Staffanstorp

Kyrkoherden: Jag har inte alls lust att ge dem som gjorde det här sista ordet

När kyrkoherden i S:t Staffans församling kom till jobbet upptäckte han att någon eldat upp prideflaggorna som kyrkan satt upp utanför sin församlingsgård i Staffanstorp.

Det var i torsdags morse som kyrkoherde Henric Nilsson gjorde upptäckten. På marken fann han resterna av två stora prideflaggor som satts upp några dagar tidigare.

– När jag förstod vad det var på marken så suckade jag, säger Henric Nilsson till tidningen Sydsvenskan.

Han berättar att S:t Staffans församling för några år sedan virade ett stort regnbågsfärgat tygstycke kring församlingsgårdens skorsten. Detta för att visa sitt stöd för hbtqi-personer, en grupp människor som kyrkoherden beskriver som ”en utsatt minoritet som blivit illa behandlad genom historien”.

Tyget från skorstenen delades sedan upp och hängdes på annan plats. Den 17 maj, den internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, hissade församlingen en prideflagga för att visa sitt stöd och i måndags hängdes tygstyckena från skorstenen upp på staketet framför församlingsgården.

Det var dessa tygstycken som Henric Nilsson fann askan av när han kom till jobbet i torsdags. För honom visar händelsen vikten av att kyrkan visar denna minoritet sitt stöd och nu funderar han på vad mer kyrkan kan göra för att stötta Priderörelsen.

– Jag har inte alls lust att ge de som gjorde det här sista ordet, säger Henric Nilsson till Sydsvenskan.

Polisen utreder det som skett som skadegörelse.

Fler artiklar för dig