Nyheter

Mats Selander gör polisanmälan i samband med abortprotest

Bilder på aborterade foster provocerar många - men man har polistillstånd till sina demonstrationer

När Människorätt för ofödda (MRO) höll en demonstration på Sergels torg i Stockholm kom en kvinna fram och började protestera, vilket slutade med att hon gick till attack mot organisationens ordförande Mats Selander.
– Låter man det här passera urholkar man yttrandefriheten, säger han om den polisanmälan han gjort.

Människorätt för ofödda brukar väcka uppseende då de på sina demonstrationer håller upp banderoller på aborterade foster, vilket är deras sätt att protestera mot abort. Att förbipasserande blir arga hör till vanligheterna, men i fredags på Sergels torg i Stockholm var det en kvinna som även gick fysiskt angrepp.

– Hon började att skrika och härja om att vi skulle bort härifrån, samt att kvinnan har rätt till sin egen kropp, berättar Mats Selander när han får ge sin version av det som inträffat.

– Sedan grabbade hon tag i vår banderoll. Då drar jag tillbaka den och puttar undan henne med armen och uppmanar henne att gå därifrån. Men det verkade snarare trigga henne. Hon spottar mig i ansiktet två gånger och slår mig sedan på kinden så att glasögonen for av.

När Människorätt för ofödda (MRO) höll en demonstration på Sergels torg i Stockholm kom en kvinna fram och började protestera, vilket slutade med att hon slog till organisationens ordförande Mats Selander. 
- Låter man det här passera urholkar man yttrandefriheten, säger han om den polisanmälan han gjort.

Hätsk stämning

Mats Selander säger att han då började ropa efter polis och ordningsvakter, samtidigt som det uppstod en viss turbulens.

I en filmsekvens som spelats in precis efter själva slaget går det att se hur kvinnan river och sliter i banderollerna. Hon och flera andra skriker och pekar finger mot de som demonstrerar mot abort. Stämningen är hätsk och motdemonstranterna backar undan först efter att en ordningsvakt kommer till platsen.

Senare ska också kvinnan, efter att ha lämnat platsen, blivit identifierad av polisen och Mats Selander har också gjort en polisanmälan mot henne, vilket Världen i dag var först om att rapportera.

Varför har du gjort en polisanmälan?

– För att det hon gjorde var olagligt, det var ofredande, säger Mats Selander, som tror att det hela kan rubriceras som ringa misshandel.

Har polistillstånd

Han berättar att Människorätt för ofödda (MRO) har polistillstånd att genomföra sina demonstrationer och han anser att det är en viktig demokratisk rättighet att kunna göra det utan att bli attackerad.

– Det handlar om att de demokratiska fri- och rättigheterna måste försvaras. Låter man det här passera så urholkar man yttrandefriheten, säger han.

Mats Selander berättar att kvinnan själv hänvisade till att vi lever i en demokrati då hon började protestera, något han själv tycker är märkligt.

– Det hon säger är att hon har rätt att riva ned våra banderoller för att vi lever i en demokrati, och det har hänt flera gånger att folk använder demokratibegreppet mot det vi gör. Det är som att många svenskar inte förstår vad demokrati handlar om. Att det skulle betyda att man inte får tycka vad man vill eller att en majoritet ska ha rätt att förtrycka en minoritet.

När Människorätt för ofödda (MRO) höll en demonstration på Sergels torg i Stockholm kom en kvinna fram och började protestera, vilket slutade med att hon slog till organisationens ordförande Mats Selander. 
- Låter man det här passera urholkar man yttrandefriheten, säger han om den polisanmälan han gjort.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas att det går vidare till åtal, att en åklagare vågar titta på det som har hänt.

Förutom vittnesmål från folk som var på plats hade Mats Selander också på sig en kamera som filmade själva händelsen. Han har dock inte kunnat se filmen själv eftersom den lämnats in till polisen som bevismaterial.

Mats Selander är också partiledare för Kristna värdepartiet, men han säger själv att det i sammanhanget inte spelar så stor roll eftersom han var på plats i egenskap av ordförande för Människorätt för ofödda (MRO).

---

Fakta: Svensk abortpolitik

  • I svensk politik råder nästintill total enighet när det gäller abort, då alla riksdagspartier försvarar den abortlagstiftning som funnits på plats sedan 1974.
  • Kristna värdepartiet är undantaget, ett parti som bildades i protest mot att KD inte ville driva frågan.
  • Partiet är mycket litet, och fick i det senaste valet 0,09 procent av rösterna.
  • Partiledare Mats Selander är också ordförande i Människorätt för ofödda (MRO) som försöker påverka i abortfrågan med mer aktivistiska metoder.

---

Fler artiklar för dig