Nyheter

Kristna tv-profiler reagerar på Pat Robertsons död

“Jag är full av beundran. Han var en förebild och en föregångare”, säger Börje Claesson efter Pat Robertsons bortgång.

”Det är en gudsman som gått ur tiden”, säger Kanal 10:s chef Börje Claesson då han kommenterar att den amerikanske kristna tv-pionjären Pat Robertson dött vid 93 års ålder. Via Kanal 10 har också hans program Club 700 fått en svensk publik.

Det märks att Börje Claesson är full av beundran då Pat Robertson kommer på tal. Han var en av de amerikanska pionjärerna när det gäller att börja använda tv-mediet för att sprida kristen tro och skapade en plattform som imponerar. När han nu vid 93 års ålder har avlidit är det något som alla stora nyhetsmedier i USA skriver om.

– Pat Robertson var en gudsman och det arv han lämnar efter sig är stort, han har betytt mycket för kristenheten i Amerika, säger Börje Claesson till Dagen.

Visade hans program

Börje Claesson är själv något av en svensk pionjär inom samma bransch som grundare av Kanal 10, en kristen tv-kanal med bas i Älmhult. I sitt programutbud har de bland annat tillgängliggjort Pat Robertsons populära program Club 700 för en svensk publik.

– Hans program är oerhört uppskattade, med mycket fokus på Jesus och helande, de har haft ett sunt budskap baserat på Guds ord.

Börje Claesson har själv varit på plats i USA på tv-stationen CBN och där också träffat Pat Robertson, även om det främst är Pat Robertson son Gordon som Börje Claesson haft samarbete med. Själv säger Börje Claesson sig ha inspirerats, både av modet att våga satsa på kristen tv, men också att göra det med ett radikalt och frimodigt budskap.

– Jag är full av beundran. Han var en förebild och en föregångare, säger Börje Claesson.

Börje Claesson, grundare av Kanal 10.

Var en pionjär

Anders Wisth är en annan profil när det gäller att göra kristen tv i Sverige. Han grundade produktionsbolaget TBN Nordic och arbetar nu som frilansande mediekonsult. Även han beundrar Pat Robertson när det gäller sättet att använda tv-mediet.

– Han var en pionjär och visionär som har varit oerhört betydelsefull, säger Anders Wisth.

– Det handlade om att han inte lät sig hindras av omöjlighetstankar, utan han trodde på att det skulle gå att nå ut med hjälp av tv-mediet.

Anders Wisth berättar att det Pat Robertson gjorde var att se till att skapa en egen alternativ plattform efter att ha insett att den kristna röst han stod för inte skulle få ta plats i det vanliga tv-utbudet. Så när det gäller inställning och professionalism säger Anders Wisth att Pat Robertson har varit en inspirationskälla. Men när det kommer till innehållet i hans program är han inte lika salig som exempelvis Börje Claesson.

Som general manager har Anders Wisth varit ansiktet utåt för TBN Nordic sedan starten 2018

Anses kontroversiell

För Pat Robertson är för många en högst kontroversiell predikant, radikal på ett typiskt amerikanskt sätt, där han också som religiös auktoritet tagit politisk ställning för Republikanerna. Han var bland annat en av dem som påstod sig ha fått tilltal från Gud att Donald Trump skulle återväljas som president, något han senare backade ifrån.

Anders Wisth menar att många svenskar nog kan ha svårt att förstå sig på Pat Robertson eftersom han verkade i en väldigt amerikansk kontext.

– Det gör nog att många uppfattar honom som väldigt kontroversiell, vilket ibland kan ha varit befogat, men ibland kan det snarare ha att göra med att vi har svårt att sätta oss in i hans sätt att tänka då vi filtrerar det som sägs genom våra svenska glasögon.

Därför är det främst som pionjär och visionär som Anders Wisth lyfter fram Pat Robertson, att han på ett banbrytande sätt vågade använda ny media för att nå ut med sitt kristna budskap.

---

Fakta: Pat Robertson

  • Född: Den 22 mars 1930.
  • Död: Den 8 juni 2023.
  • Familj: Gift med Dede i 67 år. (Dede dog förra året.) Fyra barn, 14 barnbarn och 23 barnbarnsbarn.

---

Fler artiklar för dig