Nyheter

Attackerade barn “i Jesu Kristi namn”

Knivskar fyra barn och två vuxna. Har svenskt uppehållstillstånd. Beskrivs som kristen syrier.

Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy i sydöstra Frankrike på torsdagen. Mannen beskrivs som kristen syrier med svenskt uppehållstillstånd. Han ska enligt franska medier ha ropat ”i Jesu Kristi namn” när han gick till attack på en lekplats.

Fyra barn och två vuxna skadades i knivdramat. Ett av barnen är 22 månader gammalt, två är två år gamla och ett tre år. Ett av dem har brittisk medborgarskap och ett annan nederländskt.

Läget är också kritiskt för en av de vuxna, som knivskars av mannen och sedan av misstag sköts av polis vid gripandet.

Åklagarna har inlett en särskild utredning för att utreda händelsen. Gärningsmannens motiv är ännu inte klarlagt, men åklagare Line Bonnet-Mathis sa vid en presskonferens att det inte rör sig om ett terrordåd, uppger TT. Mannen var heller inte påverkad av droger, och genomgår på fredagen en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen är en 31-årig syrisk medborgare. Han kom till Sverige 2013, har permanent uppehållstillstånd och ska enligt Aftonbladet ha levt ett ”ordnat liv” på en ort i Västsverige med en fru och ett litet barn. Hans 26-åriga hustru ska inte ha hört av mannen på fyra månader.

I Sverige har mannen studerat svenska som andraspråk och engelska på Komvux, uppger Aftonbladet, och är tidigare dömd för bidragsbrott. Detta då han uppburit både A-kassa och studiebidrag samtidigt. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Mannen ansökte om asyl i Frankrike i november förra året, men nekades med hänvisning till sitt svenska uppehållstillstånd. Då beskrev sig mannen om ”kristen syrier”, gift och med ett treårigt barn, enligt franska medier. Han har också ansökt om asyl i Schweiz och Italien, uppger Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin.

Gick till attack i en lekplats

När mannen gick till attack mot barn och vuxna på torsdagsförmiddagen, skedde det på en plats där han setts flera gånger tidigare de senaste månaderna. Då hade han suttit på en bänk och sett ut över sjön i Annecy, skriver The Guardian.

Denna gång bar han en kniv, klev över ett staket in i lekparken och gav sig direkt på en kvinna med en barnvagn. Enligt ögonvittnen attackerade han främst mindre barn.

I en video som tagits av ett ögonvittne, och som setts av nyhetsbyrån AFP, kan man höra honom ropa ”i Jesus Kristi namn” under händelsen.

Flera personer i parken försökte stoppa mannen innan polisen kom till platsen. Då gav sig gärningsmannen på en 70-årig man och knivhögg denne innan polisen avfyrade skott och kunde gripa gärningsmannen. Den 70-årige mannen träffades av skotten och behandlas för sina skador.

Enligt franska medier bar gärningsmannen ett kors runt halsen när han greps, och hade en bönbok med sig.

Fler artiklar för dig