Nyheter

Ukraina kallsint till påvens fredstrevare

Zelenskyj: Eldupphör som “fryser” konflikten leder inte till fred

Påvens fredsmäklare, kardinal Matteo Zuppi, besökte Ukraina i början av veckan. Men mot bakgrund av Ukrainas pågående offensiv mot Ryssland är uppförsbacken lång, och intresset för ett eldupphör i det närmaste obefintligt.
– Fienden skulle utnyttja pausen till att bygga upp sin stridsförmåga och utföra nya attacker, sa president Volodymyr Zelenskyj efter mötet med kardinalen.

Det var första gången Matteo Zuppi besökte Ukraina sedan han i slutet av maj utsågs till påve Franciskus särskilda sändebud för fred, vilket Dagen skrivit om. Syftet med resan var, enligt ett uttalande från Vatikanen, att försöka ”uppnå en rättvis fred och stödja humanitära initiativ för att hjälpa till att lindra spänningarna”.

Påven har tidigare förespråkat eldupphör som ett första steg mot långsiktiga fredssamtal. Denna tanke får dock kalla handen av Ukraina, som nyligen påbörjat en militär offensiv för att ta tillbaka mark från Ryssland.

”Fienden skulle utnyttja pausen till att bygga upp sin stridsförmåga och utföra nya attacker, och genomföra en ny våg av förbrytelser och terror. Ryssland måste dra tillbaka alla sina trupper från Ukrainas territorium till internationellt erkända gränser”, säger Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande där han förespråkar diplomatisk isolering som ett sätt att pressa Ryssland till eftergifter.

”Vi välkomnar andra staters och aktörers beredskap att söka vägar till fred. Men så länge kriget rasar vidare på Ukrainas territorium, är det bara Ukraina som kan äga metoden för att uppnå fred.”

Däremot menar Volodymyr Zelenskyj att Heliga stolen skulle kunna hjälpa till att få till stånd frigivning av ukrainska krigsfångar, en lösning för de ukrainska barn som deporterats till Ryssland och ”återupprättande av rättvisa”.

Matteo Zuppi överlämnade vid mötet ett brev från påve Franciskus till Volodymyr Zelenskyj. De två träffade varandra i Vatikanen i mitten av maj. Enligt italienska medier ska Ukrainas president redan då ha avböjt erbjudandet om fredsmäkling.

– Med all respekt för ers Helighet. Vi behöver inte fredsmäklare, vi behöver en rättvis fred, sa den ukrainske presidenten, uppger bland annat jesuiternas tidskrift The American.

Fler artiklar för dig