Nyheter

Forskare fann medeltidskyrka i havet

Grunden till en kyrka från 1300-talet påträffad utanför Tyskland och Nederländernas kust. Ska om möjligt återskapas digitalt

En stor kyrka och två mindre har lokaliserats i havet utanför den frisiska kusten. De låg i handelsstaden Rungholt, som översvämmades helt i en storm den 16 januari 1362, och som nu undan för undan blottläggs i dyn.

Under lång tid var Rungholt en legend, i klass med berättelsen om den försvunna staden Atlantis. Ändå var både staden och översvämningen, kallad Den stora drunkningen, väl dokumenterad. Men först i och med förändringar i tidvattnet 1921 började rester av vallar, byggnader och brunnar plötsligt visas, och kunde bekräftas via gamla kartor.

Bland de fynd som redan gjorts av forskare vid bland annat Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz, finns en dräneringsanläggning, en vall och två mindre kyrkor.

Det mest unika fyndet hittills gjordes i maj. Det handlar om den 40 meter långa och 15 meter breda grunden till Rungholts stora kyrka. Kyrkan är den största byggnaden i det område på omkring tio kvadratkilometer som forskarna har undersökt, berättar tidskriften Världens historia.

Undersökningarna utförs med bland annat gradiometeri, som mäter de magnetiska variationerna under jordensamt seismisk kartläggning med hjälp av ljudvågor. På så sätt kan forskarna ta reda på vad som finns djupt under Vadehavet, vars botten består av tjock dy, skriver tidningen.

Forskare kartlägger havsbottnen utanför Tysklands nordvästra kust i sin jakt på den sjunkna medeltida staden Rungholt.

”I maj 2023 kunde en tidigare okänd, två kilometer lång kedja av medeltida höjder, alltså konstgjorda boplatser, dokumenteras genom geofysisk prospektering nära [ön] Hallig Südfall. En av dessa höjder uppvisar strukturer som tveklöst tolkas som grunden till en kyrka som är 40 meter lång och 15 meter bred. De första utgrävningarna har gett initial kännedom om den heliga byggnadens struktur och grund”, skriver forskarlaget.

Undersökningarna brådskar dock, förklarar Hanna Hadler vid Johannes Gutenberg-universitetet, eftersom materialet eroderar snabbt.

– Som en del av vår framtida forskning skulle vi vilja – och kommer att – återskapa kyrkan liksom de omkringliggande byggnaderna digitalt, förklarar hon i ett mejl till Dagen.

---

Fakta: Rungholt

  • Var en stor handelsstad på den nordfrisiska ön Strand i Vadehavet, ett kustområde vid Nordsjön som sträcker sig från Hobukten vid Esbjerg söderut till den nederländska staden Den Helder.
  • Staden slukades av havet i en vinterstorm 1362, kallad Den stora drunkningen (Grote mandrenke), som krävde minst 25 000 människoliv på de brittiska öarna, Nederländerna, norra Tyskland och Danmark.
  • Förändringar i tidvattnet 1921 innebar att rester av vallar, byggnader och brunnar plötsligt visade sig, och kunde bekräftas via gamla kartor.
  • Nya utgrävningar med nya teknik har kunnat avslöja flera byggnader, bland annat tre kyrkor.

---

Fler artiklar för dig