Missnöjet jäser bland de anställda i Svenska kyrkan i Malmö pastorat, där många använt en ny visselblåsartjänst för att signalera att allt inte står rätt till. I fokus för kritiken står kyrkoherden Gunilla Hallonsten.
- Det är allvarligt och något jag måste ta till mig, säger hon till Dagen.
Det har under våren strömmat in visselblåsningar inom Svenska kyrkan i Malmö, där medarbetare använt sig av en ny visselblåsartjänst. Men när Dagen begär ut handlingarna, i enlighet med den offentlighetsprincip som kyrkan säger sig stå för, är dokumenten så pass överstrukna att de är oläsliga. Anledningen är att uppgifterna anses vara av ”arbetsmiljökaraktär”. Men vad är det som visselblåsarna vill larma om? Drygt 20 visselblåsningar har kommit in och Dagen har fått ta del av en handfull av dem i ocensurerat skick. Kritiken mot pastoratets kyrkoherde Gunilla Hallonsten är genomgående stenhård.
Så här står det i en visselblåsning:
“Kyrkoherden utövar härskartekniker, gör offentliga påhopp och ‘tillplattningar’ på medarbetare som inte uppvisar trohet och lojalitet gentemot henne och hennes beslut. Hennes ledarskap har skapat en tystnadskultur i Malmö vilket innebär att anställda inte vågar uttrycka vad de känner och tycker, i rädsla för repressalier.”
En annan uttrycker sig så här:
”Bristen på tillit är i dag på en nivå som gör att jag är allvarligt oroad för Malmö pastorats framtid. Redan har flera goda medarbetare lämnat, och de kommer följas av fler. Om inget görs kommer även medlemmar och ideellt engagerade att söka sig till andra sammanhang.”
Liknande beskrivningar finns i samtliga visselblåsningar Dagen tagit del av. Det handlar om ett skadligt ledarskap, en utbredd tystnadskultur och en stor oro inför framtiden om inget görs.
”Väldigt rädda”
Dagen har också pratat med några av visselblåsarna, som snabbt försäkrat sig om källskydd innan de uttalar sig.
– Anställda i Malmö är väldigt rädda för Gunilla Hallonsten. Skulle jag gå ut med namn så skulle jag vara körd, säger en person.
Kritiken som framförs mot kyrkoherden ligger i linje med de skriftliga visselblåsningar som kommit in.
– Under en längre tid har det varit turbulent här i Malmö, det har pågått ända sedan pastoratet bildades och det har varit svårt att hålla ihop det här stora bygget. Men det eskalerade sedan Gunilla tillträdde, med toppstyrning, centralisering och där alla viktiga beslut har tagits ifrån de lokala kyrkorna.
En av dem som valt att visselblåsa berättar att den kritik som riktas mot kyrkoherden, och även mot dem i kyrkorådet som hon samarbetar närmast med, avfärdar det hela med motiveringen att det i grunden handlar om en omorganisering. Det finns ett utbrett missnöje med att Malmö pastorat blivit så stort, och även visselblåsarna klagar över centraliseringen och över att man från ledningens håll kväser de lokala traditioner som vuxit fram över tid.
En av visselblåsarna vädjar exempelvis till Lunds biskop Johan Tyrberg att bryta upp pastoratet i mindre enheter.
Kritik mot ledarskapet
Men visselblåsare som Dagen pratat med är tydliga med att deras kritik primärt handlar om ledarskapet och om Gunilla Hallonstens ledarskap, inte om organisationsstrukturer.
– Hon får det att låta som att vår kritik handlar om att vi är emot en omorganisation. Men nej, det här är inte ett uttryck för det, utan det är att vi inte har förtroende för henne.
En annan visselblåsare uttrycker sig så här:
– Det som provocerar mig är att man vill komma undan kritiken. Man vill gömma sig och säga att det handlar om en rädsla för förändring. För många av oss är det djupt provocerande, vi är inte bara oroade för förändring utan vi ser ett osunt ledarskap och människor som far illa. Det är det vi visselblåser om.
Personen säger att anställda i Svenska kyrkan i Malmö har försökt lyfta problemet med arbetsförhållandena under lång tid. Detta har dock inte hjälpt, inte minst eftersom medarbetare blivit utskällda av kyrkoherden för att sedan tystna och dra sig för att söka dialog.
– Så när den här funktionen med visselblåsning infördes blev det ett desperat försök från oss att nå fram till kyrkoherden och till kyrkorådet. För det är ett misslyckande att vi nu bedriver en dialog via media, men vi har kommit dithän att vi inte har några andra vägar, säger visselblåsaren.
Hon står för en nedmontering av Kristi kyrka i Malmö.
— Anoynym visselblåsare
En annan visselblåsare uttrycker sig så drastiskt som det bara går i en kyrka i sin kritik av kyrkoherden.
– Hon står för en nedmontering av Kristi kyrka i Malmö.
Det var tunga ord?
– Ja, men det är sanningen. Hon står för en centralisering och vill få bort de lokala och gamla strukturerna som visat sig fungera, det är därför jag säger att det är en nedmontering av Kristi kyrka. Jag är jätteledsen för det här, men det finns gränser för vad jag orkar. Nu har jag levt i det här kaoset i över ett års tid.
[ Avråder återigen judar att resa till Malmö ]
Kritiserar öppet
En person som framträder öppet med sin kritik mot Gunilla Hallonsten är Claes Block (S), kyrkofullmäktiges ordförande i Malmö pastorat. Till skillnad från dem som visselblåst är han förtroendevald via kyrkoval.
– Problemet är att folk är rädda för henne. Hon har behandlat folk väldigt illa, det är därför det kommer fram visselblåsare, säger Claes Block.
Han berättar att det i vanliga fall finns andra forum för att lufta sitt missnöje. Men som det är nu vågar inte kyrkans medarbetare använda sig av dem, utan väljer istället den anonyma tjänsten.
Claes Block säger att han också samtalat med Gunilla Hallonsten och bett henne att lyssna på den kritik som framkommit, i stället för att avfärda den och säga att allt är bra.
– Jag har sagt att många är kritiska och rädda att säga sin mening, då kan du inte skälla på dem utan du måste lyssna. Du måste inte rätta dig efter allt de säger, men du måste lyssna.
Anledningen till att han öppet kritiserar kyrkoherden på det här sättet är för att han säger sig måna om Svenska kyrkans personal.
Vad kan du göra åt den uppkomna situationen?
– Ärligt talat, jag vet inte. Det bästa hade varit att sätta oss ned och försöka hitta lösningar på problemet. Men när det finns de som inte inser att det är ett problem, då går det heller inte att lösa.
Ser allvarligt på kritiken
När Dagen når Gunilla Hallonsten berättar hon att hon inte har kunnat läsa visselblåsningarna. De är maskade även för henne utifrån den sekretessbedömning som gjorts av revisionsbyrån KMPG, som hanterat skrivelserna. Visselblåsarfunktionen är en lag som har skapats för att personal ska kunna varna för om någon brottslig verksamhet begås, inte att yttra sitt missnöje med arbetssituationen.
– Men vad jag har förstått så berör det här arbetsmiljöfrågor, ledarskap och omorganisationen, säger Gunilla Hallonsten om kritiken som kommit in via visselblåsarsystemet.
Att det riktas kritik mot henne som person är något som hon också känner till.
– När det gäller kritiken mot mig är det klart att jag tar det ytterst allvarligt, säger hon.
Men samtidigt kan hon inte som kyrkoherde gå in och kommentera det som berör personalfrågor och arbetsmiljön, vilket gör att hon enbart kan uttala sig på ett mer generellt sätt.
– För det är inte bra om jag som kyrkoherde resonerar i media om dessa frågor, utan det här är något som vi behöver jobba systematiskt med i organisationen.
[ Kraftfull kritik mot förslag på centralisering av Svenska kyrkan ]
Finns strukturer
När det gäller de problem som finns i Malmö pastorat menar Gunilla Hallonsten att det redan finns interna strukturer för att hantera dem på, exempelvis skyddskommittéer, fackförbund, arbetsmiljöträffar och utvecklingssamtal. Hon berättar också att många i personalen under en längre tid har lyft problem med arbetsmiljön och att det inte är något man vänder snabbt.
Känner du att du har ett förtroende från pastoratets personal?
– Från en stor del av personalen känner jag att jag har förtroende. Sedan förstår jag att det finns de som inte har förtroende för mig.
Vissa är även villiga att uttala sin kritik i media, vad säger du om det?
– Att det är allvarligt och tråkigt och att det här är något jag måste ta till mig. Men det här berör inte bara mig som individ, utan vi är en stor organisation. Men det är jag som implementerar besluten.
Som kyrkoherde blir du en symbol för det man kritiserar?
– Ja, precis. Men det är viktigt att vi tar den här kritiken på allvar och att vi är beredda att tillsammans skapa en bättre arbetsmiljö.
---
Fakta: Malmö pastorat
- Malmö pastorat är en sammanslagning av Svenska kyrkans församlingar i Malmötrakten och utgörs i dag av sex olika församlingar.
- Det är Svenska kyrkans största pastorat och får stå som exempel på en större omorganisering, där mindre enheter slås samman till större.
- Det finns en debatt om pastoraten i Svenska kyrkan, där kritiker menar att de blivit för stora och att man på så sätt strömlinjeformar en verksamhet som inte längre utgår från den lokala församlingens perspektiv.
---
---
Fakta: Visselblåsarlagen
- En visselblåsare är någon som rapporterar/slår larm om oegentligheter och missförhållanden, ofta på den egna arbetsplatsen.
- Den nya visselblåsarlagen började gälla i december 2021. Sedan sommaren 2022 måste alla offentliga arbetsgivare och privata arbetsgivare med minst 250 arbetstagare inrätta interna rapporteringskanaler. I december 2023 börjar den gälla även för privata arbetsgivare med 50–249 arbetstagare.
- Svenska kyrkan i Malmö erbjuder en digital rapporteringskanal där visselblåsare kan anmäla missförhållanden och oegentligheter, utan att behöva oroa sig för negativa konsekvenser. Visselblåsningen ska avse missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram.
---