Nyheter

De bad för Sverige på många orter

Bön för landet i 137 kommuner på nationaldagen

1 av 5
Över hela Sverige samlades kristna på nationaldagen för att be för landet och olika samhällsområden. I Sotenäs i norra Bohuslän tog sig förebedjarna upp till ”Alperna” i Hunnebostrand, där de hade en vidunderlig utsikt över öarna.

– Det är en upplevelse att vara uppe på berget med en underbar utsikt och tillsammans som kristna få ta upp olika områden i vårt samhälle och tacka Gud för samt be om välsignelse, förklarar en av deltagarna, Ove Jonsson för Dagen.

Prästen Andreas Hernqvist spelade trumpet och höll i samlingen, som varvades med olika sånger och avslutades med Simon Ådahls Jag tänker be för Sverige. Gemenskap fortsatte sedan kring fikakorgen, berättar Ove Jonsson.

På liknande sätt avlöpte bönesamlingar på totalt 177 olika platser i 137 kommuner, uppger nätverket Sverigebönen, som står bakom initiativet. I år önskade nätverket särskilt lyfta fram att det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och nästan 500 år sedan Bibeln kom ut på svenska.

I Visby tog sig omkring 75 personer från sex olika samfund till scenen i Almedalen, där de bad och sjöng tillsammans. Och i Stockholm utgick en bönevandring från Mynttorget vid riksdagen.


---

Fakta: Nationaldagsbönen

  • Nationaldagsbönen den 6 juni har hållits sedan 2005, då nationaldagen blev helgdag.
  • Satsningen samordnas av nätverket Sverigebönen.
  • Nationaldagsbönen beskrivs som ett bönesvar på den bön om en nationell bönedag som bads år 2000 vid Husaby källa i Västergötland, där Olof Skötkonung som förste svenske kung hade låtit döpa sig 1 000 år tidigare.
  • Före pandemin hölls nationaldagsbön på över 230 platser. I år hölls bön på 177 platser.
  • Den 6 juni 2023 var det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung över Sverige och Sverige blev en självständig stat.
  • År 1523 började också den första svenska bibeln att översättas till svenska på Gustav Vasas uppdrag.

---

Fler artiklar för dig