Nyheter

Avgörande närmar sig för Sydstatsbaptisterna - får kvinnor vara pastorer?

Rick Warren tar församlingen Saddleback Church i försvar. Argumenterar mot utslutning vid samfundets årsmöte

Pastor Rick Warren och Saddleback Church i Kalifornien tänker inte ge sig i frågan om huruvida kvinnor ska tillåtas att vara pastorer. Men om församlingen inte backar riskerar den uteslutning vid Sydstatsbaptisternas årsmöte om några veckor.

Det var i februari som Sydstatsbaptisternas exekutiva kommitté tog beslutet att utesluta en av samfundets största församlingar, Saddleback Church i Kalifornien. Orsak: Församlingen har utsett en kvinna till pastor.

Rick Warren, som tillsammans med sin hustru Kay Warren grundade Saddleback Church 1980 och som gick i pension förra året, har hela tiden varit tydlig med var han står när det gäller kvinnor som pastorer.

Under Rick Warrens tid som pastor och föreståndare avskildes 2021 tre kvinnor som arbetat länge i församlingen, till pastorer i Saddleback Church. En av kvinnorna, Katie Edwards, utsågs senare till pastor i en av kyrkorna, den i Lake Forest.

I ett öppet brev med rubriken ”Open Letter to Southern Baptists”, som publicerades den 1 juni, vädjar Warren till alla sydstatsbaptister att fundera över hur de ser på frågan:

”Detta bör vara tillfället när 47 000 fria, oberoende och frihetsälskande församlingar säger NEJ till att låta den exekutiva kommittén bli ett teologiskt läroämbete som bestämmer vilka personer församlingar får anställa och vad de ska arbete med.”

Warren liknar processen vid ”en inkvisition” utförd av ”en central hierarki” som ”för alla tider avgör vad som är tillåtet och inte”. Det är med andra ord en ganska besk kritik som Rick Warren riktar mot samfundets exekutiva kommitté.

Han jämför Sydstatsbaptisterna med en familj: ”I en familj har familjemedlemmar ofta olika åsikter, men det betyder inte att de distanserar sig från eller förskjuter varandra. I en familj älskar vi varandra trots våra meningsskiljaktigheter.”

I sitt beslut i februari motiverade den exekutiva kommittén sitt ställningstagande med att Saddleback Church ”inte har en vänskaplig samverkan med samfundet” eftersom församlingen tillsatt kvinnor som pastorer.

Kvinna som undervisar

Sedan i höstas, när Rick Warren gick i pension, leds församlingen av Andy och Stacie Wood. Andy är föreståndare och Stacie undervisande pastor i församlingen, ett faktum som alltså ogillas av samfundets exekutiva kommitté.

Vid årsmötet kommer ombuden att rösta om att godkänna eller förkasta den planerade uteslutningen av Saddleback Church. Samma förfarande gäller för två andra församlingar som också riskerar att kastas ut ur samfundet mot sin vilja.

Den ena församlingen har precis som Saddleback Church tillsatt en kvinna som pastor. Den andra församlingen anses ha gjort sig skyldig till ”bristande samarbetsvilja när det gäller att undersöka påstådda sexuella övergrepp”.

Vill ändra nyordning

Förutom att rädda kvar Saddleback Church i samfundet, vill Rick Warren få till stånd en diskussion som på sikt ska ändra en nyordning i Sydstatsbaptisterna som infördes 2015, rapporterar Christian Today.

Då infördes en skrivelse som innebär att samfundet endast inkluderar församlingar med ”en tro och en praktisk tillämpning som starkt identifierar sig” med samfundets teologiska riktlinjer som är nedpräntade i The Baptist Faith and Message.

Pastor Andy Wood and his wife, Stacie Wood, stand for a portrait on Sunday, Oct. 16, 2022, at Saddleback Church in Lake Forest, Calif. Andy Wood was recently announced as founding Pastor Rick Warren's successor to the church, which is the second largest in the Southern Baptist Convention, regularly drawing in about 2,500 people with more online every Sunday. (AP Photo/Allison Dinner)  CADD711

Vid Sydstatsbaptisternas årsmöte förra året kom pastor Mike Law från Virginia med ett förslag som – om det skulle införas – skulle utestänga församlingar som ”avskiljer, utser eller anställer kvinnor som pastorer”.

”Varför är det fel att kvinnor tjänar som pastorer?” undrade Law i ett filminlägg som skickades till den exekutiva kommittén. Och hans svar blev: ”Därför att det går emot Guds skapelseplan för vårt samfund. Så enkelt är det. Övertolka inte den här frågan.”

Ett stort samfund

Saddleback Church meddelade i maj att församlingen tänker överklaga det beslut om uteslutning som Dagen tidigare rapporterat om.

Sydstatsbaptisterna, eller Southern Baptist Convention, SBC, är det största protestantiska samfundet i USA och kan betraktas som hjärtat i den evangelikala rörelsen i USA.

Samfundets årsmöte hålls den 13–14 juni i New Orleans i delstaten Louisiana i den amerikanska Södern.

---

Fakta: Sydstatsbaptisterna

  • Baptistiskt samfund med konservativ bibelsyn i många frågor.
  • Bildades 1845 och är USA:s största protestantiska samfund.
  • Församlingen Saddleback Church i Kalifornien riskerar nu uteslutning eftersom den tillsatt kvinnor som pastorer.
  • Avgörandet faller vid samfundets årsmöte i New Orleans den 13–14 juni.

---

Fler artiklar för dig