Nyheter

Immanuelskyrkan i Örebro når ut till somalier världen över

Bertil Engqvist : En folkgrupp som ofta går under radarn - och som är öppen för att lära känna Jesus

En internationell missionssatsning bland somalier har fått ett starkt gensvar. Nyligen fick en livesändning på Facebook, där evangeliet presenterades, en miljon tittare.
– Somalier är en grupp som ofta hamnar under samhällets radar, säger missionären Bertil Engqvist, som tillhör Immanuelskyrkan i Örebro.
Han är en av en handfull personer i Sverige som arbetar med att nå den gruppen med det kristna budskapet.

I många år arbetade Bertil Engqvist för missionsorganisationen OM med fokus på Mellanöstern och Centralasien. Sedan början av 1990-talet bor han i Örebro, som har många somaliska invånare.

– Vi är en handfull kristna runt om i Sverige som har ett särskilt hjärta för just somalier. Vi ser oss inte som ledare utan tillsammans med de troende somalierna vill vi se Guds rike växa bland dem, berättar han och betonar att det handlar om ett lagarbete.

När Bertil sätter ord på varför hans eget engagemang fokuserats på somalier tvekar han inte en sekund. Av alla de folk och stammar som han kommit i kontakt med under årens lopp, har somalier berört honom på ett särskilt sätt.

– Det har nog att göra med att de är en utsatt folkgrupp. Somalier är inte alltid så lätta att komma in på livet, men om man lyckas upptäcker man att de ofta har ett öppet sinne och en generös attityd.

Själv kom han första gången i kontakt med somalier i början av 1990-talet, när han bodde i Istanbul i Turkiet och arbetade för OM:s systerorganisation Operation Mercy. Det dröjde till 2006 innan arbetet slog rot i Sverige.

– Det började med att en somalier hörde av sig till oss. Han var kristen och undrade om vi kunde jobba ihop för att nå somalier med evangelium. Han hade då redan tillsammans med andra evangeliserat genom sociala medier.

Under de drygt 15 år som gått sedan dess har det utåtriktade arbetet bland somalier växt år från år. Ett exempel är Somali Christian TV som leds av ett par från Somalia som själva upplevt frälsning i Jesus Kristus.

– De använder flera olika sociala plattformar parallellt för att nå ut, till exempel Youtube, och får den vägen kontakt med tusentals somalier som är nyfikna på kristen tro. Deras arbete har fått enormt genomslag bland somalier runt om i världen.

Missionsarbetet bland somalier har exploderat de senaste åren. Arbetet sker internationellt och nationellt. I Sverige finns ett 60-tal somalier som upptäckt Jesus i sina liv. ”Somalier är vänliga, men inte alltid lätta att få kontakt med, säger missionären Bertil Engqvist i Örebro.

En miljon tittare

Nyligen hade de en miljon tittare på en av sina sändningar på Facebook.

– Det känns som något av ett genombrott, och är förstås väldigt inspirerande för oss som arbetar med detta, säger Bertil Engqvist som själv märkt en ändrad attityd till kristen tro bland somalier.

– Gud är på gång bland somalier både i Sverige och på många andra platser i världen. Tidigare var det otänkbart att det skulle finnas kristna somalier och jag tror att det är mer accepterat nu, säger han som en förklaring till det ökade intresset för kristen tro.

Lever i förskingringen

Somalia är ett muslimsk land som hade 16,3 miljoner invånare år 2021, enligt Utrikespolitiska institutet. Bertil Engqvist menar att det är svårt att få fram några säkra siffror på hur många det rör sig om.

– Dessutom lär det bo fler somalier utanför Somalias gränser än innanför, berättar han, och nämner främst grannländer som Kenya, Etiopien och Djibouti, men säger att de också hör hemma i andra afrikanska länder.

– Somalier går att hitta runt om i hela världen. Att de har satt ned sina bopålar på så många platser är fascinerande. Det är svårt att nå dem i deras hemland, men nu är de våra grannar, konstaterar han med glädje.

100 000 i Sverige

Entusiasmen när Bertil Engqvist berättar går inte att ta miste på. Han har nära till skratt, och förklarar med inlevelse hur arbetet växer och involverar kristna och församlingar på flera orter i Sverige.

– Ungefär 1 procent av Sveriges befolkning är somalier. Det handlar alltså om drygt 100 000 personer och många av dessa bor i utsatta områden som Vivalla i Örebro, Husby och Rinkeby i Stockholm, Hammarkullen i Göteborg och Rosengård i Malmö.

I Sverige hålls nationella samlingar några gånger om året, när somalier från olika delar av landet möts till bibelläsning, bön och gemenskap. Samlingarna är mycket uppskattade.

– Många somalier lever i föreställningen att de är ensamma om att ha tagit emot Jesus i sina liv. De blir väldigt rörda och tacksamma när de upptäcker att det inte alls är så, och att det finns trossyskon på flera håll i vårt land.

En gång om året hålls dessutom internationella konferenser, då somalier från hela världen träffas. Sådana samlingar har arrangerats sedan 15 år tillbaka, bortsett från ett uppehåll under pandemin.

– Den som kommer till tro på Jesus kan sällan vara öppen med detta eftersom det inte är accepterat för somalier att konvertera från islam till kristen tro. Därför måste vi som jobbar med detta vara mycket försiktiga. Många har fatwas uttalade mot sig, förklarar Bertil Engqvist.

En öppen famn

Han vill uppmuntra enskilda kristna och församlingar att se möjligheter i att nå somalier med det kristna budskapet.

– Många församlingar har öppnat sin famn för flyktingar från Syrien och Ukraina, vilket flyktingkrisen 2015 är ett bra exempel på. Men det finns mer att göra, och det gäller att använda de kontaktytor som finns för att hjälpa och bygga förtroende.

Att öppna för och fortsätta bjuda in till språkkaféer tycker han är ett sätt att skapa nya kontakter och bygga relationer. Många vårdanställda kristna möter också somalier, vilket kan leda vidare till en kristen gemenskap.

Hur många somalier har kommit till tro i Sverige?

– Det handlar om ett 60-tal personer som vi har kontakt med, men vi vet att de är fler. Somalier som lever i förskingringen går ofta under radarn, och kan vara svåra att få tag på.

– De lever ofta tajt i sina familjer. Det blir ett parallellsamhälle som det kan vara svårt för utomstående att komma in i.

Språket är en annan barriär. Få vuxna somalier behärskar svenska, men för ungdomarna är det annorlunda.

Stora variationer

Många somalier kan beskrivas som socialt och ekonomiskt utsatta. På individnivå varierar det mycket. Från den som inte har något arbete till den som är högutbildad, och till exempel arbetar som läkare och är integrerad i det svenska samhället.

– Det rör sig alltså inte om en homogen grupp, betonar Bertil Engqvist och uppmuntrar fler kristna och församlingar att satsa på att bygga relationer och bjuda in somalierna.

– Somalier är mycket vänliga när man kommer i kontakt med dem. Många har inga vänner som är svenskar så här finns stora möjligheter för kyrkorna, säger Bertil Engqvist som vid 80 års ålder verkar vara mer engagerad än någonsin.

Några somaliska församlingar finns inte i Sverige än, om man med detta menar att de samlas i en egen kyrka på en viss plats. Bertil Engqvist hoppas att det inte ska dröja allt för länge innan detta blir verklighet.

Att de välkomnas in i våra kyrkor är bra för integreringen också, säger han.

Cirka 100 000 somalier bor i Sverige och många av dessa bor i utsatta områden. Som till exempel i Rinkeby utanför Stockholm där den här bilden togs vid ett torgmöte för några år sedan.

---

Fakta: Somalia

  • Före detta brittisk och italiensk koloni.
  • Blev självständigt 1960.
  • Islam är statsreligion.
  • Haft inbördeskrig sedan 1991.
  • Har 16,3 miljoner invånare (2021).
  • Minst lika många bor i andra länder.
  • Somaliska är officiellt språk sedan 1973, och skrivs sedan dess med det latinska alfabetet.

---

Fler artiklar för dig