Nyheter

Stor själavårdsbrist på Sveriges SIS-hem

Röster har höjts om att bedriva mer omfattande själavård på Sveriges SIS-hem, något som i dag är nästintill obefintligt.
– I Kriminalvården, där märker man att det lugnar ner sig med själavårdare, säger Sveriges kristna råds generalsekreterare Sofia Camnerin.

Sveriges kristna råd, SKR, har en betydande verksamhet inom Kriminalvården där de bland annat förvaltar enskild själavård samt diakoner och präster för intagna att samtala med. Organisationen medverkar även i behandlingsprogram, anordnar samtalsgrupper samt arrangerar gudstjänster på Sveriges häkten och fängelser.

Lars-Ivar Ericsson, ledamot i kyrkomötet från Centerpartiet, anser dock att denna sorts verksamhet saknas på SIS-hemmen. I en motion, som presenterades i måndags, till kyrkomötet berättar han om den rådande situationen om missförhållanden i landets SIS-hem. Han tar upp exempel om övergrepp, rymningar samt tveksamma placeringar. Ericsson anser att det behövs en mer omfattande själavård på SIS-hemmen, något som inte finns i dagsläget, i jämförelse med häkten och fängelser.

En fråga om uppbackning från myndigheter

Generalsekreteraren för Sveriges kristna råd, Sofia Camnerin, anser att motionen är rimlig och talar om att det finns en möjlighet att bedriva mer omfattande verksamhet från SKR:s sida. Problematiken enligt henne handlar om en fråga om resurser, stöd och finansiering. Kriminalvården har exempelvis en upphandling med Sveriges kristna råd, det har inte SIS-hemmen, i dag.

– I de bästa av världar skulle ett avtal där ansvarig myndighet ser betydelsen av detta. Man ser det i Kriminalvården, där märker man att det lugnar ner sig med själavårdare. Önskan är att SIS-hemmen ser att det skulle vara en tillgång för dem och att vi får det stödet för att tillsätta våra resurser, säger hon.

Om ni skulle få detta stöd, hur skulle ni gå till väga?

– Man skulle börja samordna det precis som vi gör med kriminalvård och sjukhus. De olika kyrkorna utser präster, pastorer och diakoner. Kärnuppdraget skulle vara att möta de som finns där i samtal och själavård. En del präster och församlingar har på eget initiativ och i samspel med SIS-hem funnits på plats. Men det är inget som är tydligt organiserat, upphandlat eller omfattande, säger hon.

Sofia Camnerin berättar om rollen som mamma till ett barn med neuropsykiatriska diagnoser.

När verksamhet på SIS-hemmens skulle kunna införas kan dock Sofia Camnerin inte svara på. Men hon betonar hur trossamfundens roll är att skapa trygga miljöer för barn och unga. Man måste jobba förebyggande med andra aktörer i samhället, säger hon, samt möta ungdomar tidigt för att se till att unga inte hamnar på SIS-hem från första början. Hon anser att de hårdare straffen för ungdomar endast är en kortsiktig lösning, det behövs därför helt andra insatser.

– Kyrkorna vill verkligen bidra till det goda samhället, inte bara när det är kris utan också som en resurs i det förebyggande arbetet, säger Sofia Camnerin.

---

Fakta: SIS-hem

  • SIS-hem är tillfälliga boenden för ungdomar kopplade till kriminell verksamhet.
  • Det har rapporterats i medier på senaste tiden om missförhållanden och rymningar på SIS-hemmen.
  • Det finns i dag ingen organiserad själavård på SIS-hemmen som kriminalvården och sjukvården har.

---

Fler artiklar för dig