Nyheter

Ekman, Lundqvist och Blom på plats när Livets ord firar 40 år

Vill manifestera enhet och blickar framåt. “Allt vi varit med om har rustat oss för framtiden”

När en av Sveriges mest omtalade församlingar firar 40 år på söndag, står både tidigare och nuvarande huvudpastorer på scenen: grundaren Ulf Ekman, hans efterträdare Joakim Lundqvist och den i dag sjukskrivne huvudpastorn Janne Blom.
– Det blir en fin markering, och ett sätt att uppmärksamma allas insatser, säger pastor Rune Borgsö.

Just nu leder han församlingen tillsammans med kollegorna Sebastian Asklund och Simon Ahlstrand. Detta eftersom huvudpastor Janne Blom fortsatt är sjukskriven på heltid efter en trafikolycka i augusti förra året.

– Församlingen drabbades av chock och djup sorg, men förenade oss också i bön och gemenskap. Och när vi som trio tog rodret landade det i största harmoni. Människor slöt upp, säger Rune Borgsö till Dagen.

Den dag då Livets ord proklamerades som församling 1983, den 24 maj, hölls ett bönemöte i kyrkan. Men det stora firandet sker på söndag. Då kommer alla församlingens tidigare och nuvarande pastorspar att stå sida vid sida på scenen.

– Större delen av den ursprungliga styrelsen kommer också vara där. Det blir en fin markering, och ett sätt att uppmärksamma allas insatser, säger Rune Borgsö.

Rune Borgsö, pastor Livets ord.

Erkänd samhällsaktör

Den vår då Livets ord fyllde 30 år klev Ulf och Birgitta Ekman av som förstepastorer, och lämnade över stafettpinnen till Joakim och Maria Lundqvist. Mindre än ett år senare kom beskedet om paret Ekmans inträde i Katolska kyrkan, vilket skapade oro och besvikelse i församlingen.

I dag är det en mogen 40-åring som blickar framåt, förklarar Rune Borgsö.

– Vi befinner oss på en fin plats relationellt och känner oss trygga när vi nu gör ett avstamp. Allt vi varit med om har rustat oss för framtiden, säger han.

I Uppsala har Livets ord gått från egensinnig och ofta ifrågasatt uppstickare till erkänd social samhällsaktör.

– Janne Blom har utvecklat relationerna till Uppsala på ett unikt sätt, både genom att arbeta väldigt ekumeniskt genom Uppsala kristna råd, och genom sitt sociala patos, säger Rune Borgsö.

Genom huvudmannen Ansgarsskolorna driver man både förskolor och grundskolor, liksom ett gymnasium, en grundsärskola och en gymnasiesärskola.

Samtalar med dem som farit illa

Genom åren har tidigare medlemmar av Livets ord också vittnat om negativa erfarenheter av församlingen.

Hur tänker ni om dessa berättelser en dag som denna?

– Det är viktigt för oss att lyssna in våra tidigare medlemmar som har negativa erfarenheter. Dessa är det viktigt att inte ta lätt på, men lyssna in så att de ändringar som behöver göras inför framtiden tas på allvar, säger Rune Borgsö.

– Vi har gjort ett stort arbete här och det fortsätter. Vi har samtal kontinuerligt varje månad med en grupp människor som delar med sig av sina erfarenheter. Dessa insikter tar vi sedan med i våra interna processer.

Globalt församlingsnätverk

Ända sedan starten har Uppsalaförsamlingen arbetat aktivt med internationell mission. I dag omfattar Livets ords rörelse drygt 900 församlingar runt om i världen, varav många i det forna Sovjetunionen. Det är ett nätverk som gjort det möjligt att under det senaste året lägga ett stort fokus på att lindra nöden i Ukraina.

Det arbetet kommer att fortsätta, försäkrar Rune Borgsö, samtidigt som man på hemmaplan rustar ”en lokal församling för livet i alla dess dimensioner”.

– Hos oss ska man kunna vara på den plats i livet där man är, utan att behöva bli stressad av någon överdrivet kraftfull vision. Det ska finnas en god vila i Herren, samtidigt som vi lyssnar in Herren och låter honom göra sitt verk.

– Blickar vi framåt tror vi att det kommer en ny tid för Europa och framför allt för Sverige, som är ett djupt sargat och uppslitet land, där politikerna inte har lösningen. Här ser vi Heart of evangelism som en nyckelaktör som vi vill stå nära.

---

Fakta: Livets ord

  • Grundades av Ulf och Birgitta Ekman och proklamerades som församling den 24 maj 1983, som en evangelisk-karismatisk frikyrkoförsamling.
  • Joakim och Maria Lundqvist tog över som förstepastorer våren 2013, varpå paret Ekman konverterade till Katolska kyrkan.
  • Janne Blom installerades som förstepastor i januari 2022. Efter en trafikolycka är han sjukskriven, och församlingen leds tills vidare av Rune Borgsö, Sebastian Asklund och Simon Ahlstrand.
  • Är med sina uppemot 2 000 medlemmar och regelbundna besökare den största församlingen inom samarbetsorganisationen Trosrörelsen i Sverige, som omfattar ett 30-tal församlingar.
  • Har närmare 1 000 barn i Ansgarsskolorna, som driver förskolor och grundskolor, liksom gymnasium, grundsärskola och gymnasiesärskola.
  • Har ett omfattande socialt arbete, i Sverige och just nu framför allt i Ukraina.
  • Leder ett nätverk av 900 församlingar globalt.

---

Fler artiklar för dig