Nyheter

Alf Svensson fick Natobesked från Orbán

Den tidigare KD-ledaren har oväntat hamnat i händelsernas centrum när det gäller den svenska Natoansökan

– Jag högg tag i honom i armen och sa att jag ville veta hur det blir, berättar den tidigare KD-ledaren om hur han konfronterade Ungerns premiärminister Viktor Orbán om varför de inte sagt ja till ett svenskt Natomedlemskap.
Sedan fick han ett tydligt besked.

Sveriges väg in i Nato har varit allt annat än rak. Framför allt är det Turkiet som obstruerat, men även Ungerns underskrift saknas för att ett medlemskap ska bli möjligt. Premiärminister Viktor Orbán har knotat en del, bland annat för att han menar att Sverige under lång tid baktalat såväl honom som hans land där anklagelseakten handlar om bristande demokrati.

Men nu kommer ett besked från oväntat håll. Det är Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson som går ut med att han fått bekräftat från Viktor Orbán att Ungern kommer att godkänna ett svenskt Natomedlemskap och att det kommer att ske samtidigt som Turkiet ger sitt slutgiltiga ja. Beskedet fick han då de båda nyligen träffades i Slovenien, i ett möte för kristdemokratiska partier.

Ville ha besked

– Jag högg tag i honom i armen och sa med all min kraft att det är ynkligt, för du har inga motiv till att inte rösta ja till Sverige i Nato, och nu vill jag veta hur det blir, säger Alf Svensson till Sveriges radio.

Svaret han fick var alltså att Ungern ska ratificera Sveriges Natoansökan samtidigt som Turkiet.

Alf Svensson menar att anledningen till att Ungern varit så motsträvigt handlar om en maktdemonstration från Viktor Orbán på grund av de hårda omdömen som fällts från svenskt håll. Han menar också att det handlar om någon slags personlig stolthet.

– Det här att han anser sig vara förorättad av svenska medier och svenska politiker, det tycker man att han skulle vara för stor för. Men de här herrarna är inte så stora innerst inne och det är inte så ovanligt att om de blir lite förnärmade, sedda över axeln eller känner sig lite misskrediterade för sin storhet så beter de sig på det här viset, säger Alf Svensson.

---

Fakta: Sverige och Nato

  • Sverige har länge officiellt varit ett alliansfritt land.
  • Men i och med Rysslands invasion av Ukraina skedde en snabb och historisk svängning.
  • Sverige har numera ansökt om medlemskap i Nato, något som övriga medlemsländer först måste godkänna.
  • Enbart Turkiet och Ungern har hittills inte godkänt den svenska ansökan.

---

Fler artiklar för dig