Nyheter

Tidöpolitiker kritiserar anmälningsplikt av papperslösa i vården

“Vi måste trycka tillbaka skuggsamhället, men sjukvården är fel arena för det här”

Redan innan ett lagförslag presenterats kritiserar regionpolitiker från M, KD och L förslaget att vårdpersonal ska tvingas anmäla papperslösa som söker vård.
– Jag vill inte se människor tveka att söka upp ett sjukhus av rädsla för att bli anmäld när man har akuta problem, säger KD-politikern Stefan Svensson till Dagen.

Ett av Tidöavtalets mest omdiskuterade förslag handlar om kravet att rapportera till polisen eller Migrationsverket om man i sitt myndighetsutövande kommer i kontakt med en papperslös. Syftet med förslaget är att kunna utvisa människor som befinner sig i Sverige illegalt.

Kritiken har inte låtit vänta på sig, med stora upprop där lärare och sjukvårdspersonal deklarerat att de inte tänker anmäla någon.

Nu kommer också protester från politiskt håll. I Region Skåne har samtliga partier utom SD skrivit till regeringen med kravet att vårdpersonal inte ska tvingas anmäla en papperslös som söker vård, rapporterar Ekot.

Ska inte tveka

Stefan Svensson (KD), regionpolitiker i Västra Götalandsregionen

Även i Västra Götalandsregionen hörs liknande protester. Regionrådet Stefan Svensson (KD) är en av dem som protesterar.

– När det gäller sjukvården är det inympat i professionen att hjälpa människor i nöd. Jag vill inte se människor tveka att söka upp ett sjukhus av rädsla för att bli anmäld när man har akuta problem, säger Stefan Svensson till Dagen.

Går inte din hållning emot Tidöavtalet?

– Nej, för det här är inte specificerat i detalj. Det som jag yttrar mig om nu handlar heller inte om att jag är emot att trycka tillbaka skuggsamhället.

Stefan Svensson menar att det finns uppenbara problem med människor som håller sig gömda i Sverige illegalt och att politiken måste ta itu med det, lag och rätt måste gälla. Samtidigt menar han alltså att sjukvårdspersonal inte ska tvingas anmäla papperslösa.

– Den här hållningen har jag haft ända sedan jag hörde talas om det här förslaget. Vi måste trycka tillbaka skuggsamhället, men sjukvården är fel arena för det här. Vi måste ha en grundsolidaritet med människor och det skulle vara allvarligt om vi har akut skadade som inte söker vård.

Protesterna från regionpolitikerna kommer i ett tidigt skede, redan innan en utredning i frågan har tillsatts.

Varför protestera redan nu, innan något lagförslag presenterats?

– Frågan blev aktuell eftersom region Skåne gick ut och protesterade, då kom den även till oss i vår region.

Är det här en hållning som fler KD-politiker har?

– Jag vågar inte yttra mig om det, men samtidigt skulle jag bli förvånad om jag inte får medhåll. En grundbult i vårt parti är att se den enskilda människan, då borde rimligtvis fler ansluta sig till den här hållningen.

Dra åt samma håll

I Tidöavtalet finns en formulering som de protesterande regionpolitikerna, som ansvarar för sjukvården, kan luta sig mot.

”Det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården. Undantag från informationsplikten behöver därför utredas närmare”, lyder avtalstexten.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard har i en kommentar till Ekot sagt att det här handlar om en avvägning av olika intressen. Men budskapet är att myndigheter måste dra åt samma håll samt att det är viktigt att utrota skuggsamhället.

Ärkebiskop protesterar

Även från civilsamhället har protester hörts när det gäller anmälningsplikten, men då är det ofta bredare än att enbart handla om sjukvården. Exempelvis twittrade Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus nyligen ut att han är djupt bekymrad över den aviserade lagen om anmälningsskyldighet.

”Den lär inte leda till annat än att barn hålls borta från skolan och att sjuka inte får vård. Ett samhälle med respekt för människans värde och värdighet kan inte agera så, oavsett hur man kommit till landet.”

---

Fakta: Tidöavtalet

  • Tidöavtalet är det avtal som skrevs mellan regeringspartierna M, KD och L och Sverigedemokraterna.
  • Avtalet handlar på många sätt om att strama åt svensk migrationspolitik.
  • Att myndigheter ska ha anmälningsplikt när de kommer i kontakt med papperslösa är ett av förslagen som finns med.
  • Nu protesterar regionpolitiker och menar att vårdpersonal måste undantas en sådan plikt.

---

Fler artiklar för dig