Nyheter

KDU:s nya ordförande - högerpolitik byggd på kristna värderingar

”Vi lever i ett socialdemokratiskt samhälle, jag vill bygga ett kristdemokratiskt samhälle”, säger den nyvalda KDU-ordföranden Stefan Sarmes.

Det är en solig majdag i Gamla stan. Propert klädda kliver den nyvalda KDU-ordföranden Stefan Sarmes och hans generalsekreterare Philip Lind in genom dörren på Café Kladdkakan.

– Det känns jättebra, jag är sjukt tacksam för medlemmarnas förtroende, börjar Stefan Sarmes att säga om sitt nya uppdrag.

Han är uppvuxen på den skånska landsbygden med sina föräldrar och sin storasyster. Det var en bra och trygg uppväxt med många politiska samtal. Barndomsåren var även präglade av att Sarmes föräldrar invandrade från Balkan på 1980-talet.

– Vi pratade mycket om flit och att man måste kämpa för saker. De gav mig även starka familjevärderingar, säger han.

Stefan Sarmes föräldrar är uppvuxna under kommunistiskt styre så religionen tog inte stor plats i uppväxten. Han är dock döpt i den ortodoxa kyrkan.

– Jag tror på att det finns något större, men det är svårt att sätta ord på och göra konkret. Gud skulle jag kunna kalla ”det större”, men jag är väldigt inkonsekvent och det beror mycket på sammanhanget, säger Stefan Sarmes.

Han ger vidare sin syn och uppskattning till kyrkan.

– Kyrkan har och bedriver viktig verksamhet för många människor i samhället, vi hade varit ett svagare samhälle utan den. Det kyrkan gör för utsatta människor är helt avgörande.

Vad KDU står för

På Twitter har Stefan Sarmes en lista med sakpolitiska förslag. Tankarna skulle kunna dras till liberala förslag från Moderata ungdomsförbundet, MUF, när man läser igenom listan. Sänkt skatt är exempelvis första punkten. Enligt honom är MUF och KDU eniga i att staten ska göra mindre men andra värderingar skiljer dem åt.

– Vi vill ju ha ett välfärdssamhälle, men inte en välfärdsstat. KDU bygger på kristna värderingar, vi är ett borgerligt förbund men som också betonar vikten av socialt ansvarstagande, säger han.

De kristna värderingarna har byggt Sverige samt västvärlden och ska värnas enligt Stefan Sarmes. Vi ärver jorden av tidigare generationer och lånar den av kommande, berättar han samtidigt som han pratar om solidaritet mot sina medmänniskor. Sarmes betonar även vikten av subsidiaritetsprincipen vilket handlar om att besluten ska tas så nära människor det går, exempelvis i familjen.

– Detta är högerpolitik men med kristna värderingar. Alla andra driver politik för kollektivet eller individen, vi driver det för familjen, säger han.

Alla har dock inte en trygg familjesituation i samhället. Vad är din plan för att lösa det när familjen är så central för KD?

– Ett skäl som ofta skapar bråk och splittring i familjen är ekonomin. Sänkt skatt på arbete är en åtgärd som skulle förbättra familjens ekonomiska situation. Man skulle även kunna erbjuda föräldrautbildningar och ha familjecentraler i fler kommuner, säger Stefan Sarmes.

---

Fakta: Stefan Sarmes

  • Namn: Stefan Sarmes
  • Ålder: 24
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Mamma, pappa, syster, sambo och hund
  • Förebilder: Hans föräldrar och Sara Skyttedal
  • Favoritbudskap ur Bibeln: Jesus kärleksbudskap
  • Framtidsambitioner: På en plats där han kan göra skillnad för människor

---

Fler artiklar för dig