Nyheter

Anlagd brand vid Ulriksbergskyrkan i Växjö

“Det var någon som försökte att bränna ner vårt kontor”, säger Pelle Hörnmark

Någon försökte under pingsthelgen att tända eld på Ulriksbergskyrkans lokaler i Växjö. Tack vare uppmärksamma grannar kunde elden släckas.
– Nu ska vi leta rätt på grannarna och anordna en fest, säger föreståndaren Pelle Hörnmark.

Det var på lördagseftermiddagen som någon eller några försökte sätta eld på de lokaler som används av Ulriksbergskyrkan i Växjö, en församling som tillhör både pingströrelsen och Evangeliska frikyrkan.

Attentatet var en av flera anlagda bränder som uppmärksammades under samma dag.

– Det var någon som försökte att bränna ner vårt kontor som vi har i en barackbyggnad utanför själva kyrkan, säger Pelle Hörnmark, församlingens föreståndare, till Dagen.

Han förklarar att det är en byggnad som är fristående från själva kyrkobyggnaden, med en parkeringsplats som skiljer dem åt.

– Det är träbaracker så det hade brunnit bra.

Grannar släckte

Själva katastrofen hindrades tack vare uppmärksamma grannar. De sprang dit och släckte elden med hjälp av hinkar med vatten och räddade på så sätt byggnaden från att brinna ner. Senare kom också räddningstjänsten dit och ansvarade för eftersläckningsarbetet.

Pelle Hörnmark berättar att han fick nyheten om branden i samband med att han skulle predika i en kyrka i Nässjö. Han vet själv inte vilka det var som kom och släkte branden.

– Men sådana grannar ska man ha, konstaterar han.

– Nu ska vi leta rätt på dem och anordna en fest.

Var det här ett brandattentat riktat mot er?

– Nej, det tror jag inte, eftersom flera bränder anlades på flera ställen vid samma tidpunkt. Så det känns långsökt, säger Pelle Hörnmark.

Pelle Hörnmark, halvbild, utomhus.

Att brandförsöket var riktat mot kontorslokalerna och inte själva kyrkobyggnaden en bit bort tyder också på att det inte handlade om ett medvetet försök att attackera en kyrka.

– Det var någon som ville elda helt enkelt, säger Pelle Hörnmark.

– Hade det lyckats så skulle vi blivit av med kaffeautomater, datorer och kanske några utkast till predikningar. Men sådant som måste bevaras förvarar vi inte där.

---

Fakta: Ulriksbergskyrkan

  • Ulriksbergskyrkan är en kyrka som ligger i Växjö.
  • Kyrkan är dubbelansluten till två frikyrkosamfund, Pingst FFS och Evangeliska frikyrkan.
  • Församlingens föreståndare Pelle Hörnmark har tidigare varit föreståndare för Pingst FFS.

---

Fler artiklar för dig