Nyheter

Politiker dömd för förtal av frikyrkopredikant

“På ren svenska står det i domen att det inte bara handlar om förtal, utan om att uppgifterna inte stämmer”

En politiker för ett lokalparti i Lilla Edet fälls för förtal, efter att ha påstått en rad felaktigheter om predikanten och företagaren Magnus Olsson. Men domen i Vänersborgs tingsrätt kommer att överklagas, med hänvisning till att det handlar om yttrandefrihet.

”Edetlistan avslöjar: Islamistkopplad väckelsepredikant bedriver förskola vägg i vägg med flyktingboende.” Det är med ett språkbruk som påminner om ett spektakulärt kvällstidningsavslöjande som det lilla partiet Edetlistan, verksamma i kommunen Lilla Edet, hänger ut en lokal företagare. Magnus Olssons namn skrivs visserligen inte ut i den nyhetsliknande texten, men väl hans företag samt den förskola som han är med och driver.

Anklagelserna är hårda. Magnus Olsson har koppling till islamistisk extremism, han dumpar löner, utsätter barn för fara och exploaterar flyktingar som arbetskraft. Allt läggs fram utan konkreta bevis med hänvisning till anonyma källor.

Till en början publiceras det här på partiet Edetlistans egen hemsida, men senare ska också lokalpolitikern Anders-William Berg sprida det i sociala medier, vilket är också anledningen till att han kunnat dömas för grovt förtal i Vänersborgs tingsrätt.

Kritiserar dom

”Det är en dom som förvånar och oroar, eftersom den visar med hur stora kliv vi rör oss mot inskränkningar i yttrandefriheten”, skriver stiftelsen Doku, kända för sina grävande reportage om islamism, då de går igenom domen.

De menar att det här är ett hot mot den svenska yttrandefriheten och även Anders-William Berg som dömts verkar stämma in i resonemanget då han på Twitter meddelar att domen kommer att överklagas.

– Jag är förvånad, jag tycker att Doku brukar ha genomtänkta texter och rapporter, säger Magnus Olsson när Dagen når honom.

Otroliga uppgifter

Det är alltså han själv som gjort en anmälan om förtal, och berättar att det alltid handlar om en avvägning när man vänder sig till rättsväsendet.

– När man sätter sig in i vad den här personen påstår, vilket är otroliga uppgifter, skulle man bara kunnat avfärda det som trams. Men vi har en etablerad verksamhet och det räcker med att en enda person skulle tro på det där så skulle det vara förfärligt. För vilken förälder vill placera sitt barn i en verksamhet som beskylls för det här.

Magnus Olsson säger att som kristen ska man vara varsam med att blanda in rättssystemet och hänvisar också till ett bibelcitat. Men i det här fallet ansåg han ändå att det var det enda vettiga att göra.

– Det är för att det inte bara drabbar mig, utan även de anställda får lida för vad den här personen vräker ur sig.

Är predikant

Som företagare driver han verksamheten Ströms slott AB med bas i Lysekil, där man bedriver verksamhet med fastigheter, konferens och en förskoleverksamhet. Även om han själv är troende är det inte en verksamhet som drivs på konfessionell grund.

Vid sidan av är Magnus Olsson också engagerad i Slottsmissionen, något som han beskriver som ett ”löst nätverk av människor som arbetar för att nå ut med evangeliet”.

– Jag är företagare och har aldrig varit anställd som pastor. Men lekmannapredikant är jag absolut, jag brukar predika i min lokala församling och på andra platser, säger Magnus Olsson om sin roll.

Genom åren har han då och då blivit omskriven, i vissa fall närmast uthängd, för sina konservativa kristna värderingar om abort och hbtq-frågor. Själv är han tydlig med att han står upp för en traditionell bibeltolkning.

Men att bli uthängd som islamistkramare och en företagare som utnyttjar flyktingar gick inte för sig. Magnus Olsson är mycket nöjd med att tingsrätten gick på hans linje eftersom det som sagts om honom och hans verksamhet var rena lögner.

– På ren svenska står det i domen att det inte bara handlar om förtal, utan om att uppgifterna inte stämmer. Det är skönt.

---

Fakta: Yttrandefrihet

  • Svensk yttrandefrihet är långt gången där du kan säga nästan vad som helst.
  • Men yttrandefriheten har sina gränser, exempelvis kan man göra sig skyldig till förtal eller hets mot folkgrupp.

---

Fler artiklar för dig