Nyheter

DeSantis vill till Vita huset - här är kandidaternas kristna tillhörighet

Under natten till torsdagen meddelade Floridaguvernören Ron DeSantis sin kandidatur till presidentposten.
Han spås bli den största republikanske konkurrenten till Donald Trump inför presidentvalet 2024.

Trots att USA går mot en mer sekulär riktning så är religiös tillhörighet fortfarande viktigt för de amerikanska väljarna. CNN skriver att två tredjedelar av amerikanska befolkningen tycker att det är viktigt att presidenten har en stark religiös övertygelse. Det kan därför vara svårt för en kandidat att ställa upp i presidentvalet om personen inte har en tro.

Den tidigare amerikanska presidenten samt republikanen Donald Trump är uppväxt i presbyterianska kyrkan, men har sedan i rollen som president positionerat sig som en oberoende kristen. Detta innebär att han inte har någon speciell anknytning till någon kristen kyrka eller samfund. Han har även uppfattats som otydlig när det kommer till hans egna religiösa åsikter.

Trump ses som viktig för vissa kristna

I en intervju från 2016 började han prata om att ”öga för öga” är ett budskap man nästan kan ta lärdom från, när han fick frågan vilken hans favoritskriftställe var, enligt Politico. Många republikaner ser dock Trump som betydelsefull för kristendomen och ett kristet USA.

Joe Biden, USA:s nuvarande president, är praktiserande katolik och syns ofta på mässa i kyrkan ”Holy Trinity” i Washington DC. Biden är den andra amerikanska presidenten genom historien som är katolik, den första var John F Kennedy. Till skillnad från Kennedy så har Biden inte tonat ner sin tro och sin katolska tillhörighet.

Den amerikanska presidenten har dock fått många konservativt lagda katoliker emot sig då han stått för en mer liberal politik, inte minst i abortfrågan. Detta har lett till att vissa katolska biskopar varit emot att han ska få ta del av nattvarden. Liberala katoliker å andra sidan har visat stort stöd för Bidens mer progressiva åsikter.

DeSantis ses som starkaste utmanare

Den som har störst chans att kunna utmana både Trump och Biden om presidentposten är Floridaguvernören och republikanen Ron DeSantis. DeSantis är likt Joe Biden också katolik samt varit elev i katolsk skola. Han är dock, till skillnad från Biden, en konservativ katolik och har tagit ställningstaganden mot många progressiva idéer.

Han kommer därigenom att kunna konkurrera med Donald Trump och Joe Biden om de konservativa samt kristna väljarna. DeSantis har dock inte talat lika mycket om sin privata kristna tro i offentligen. Han har däremot refererat till kristendom när han gett sina politiska budskap.

– Gud har välsignat oss med frihet och vårt lands konstitution respekterar att denna gudagivna rättighet står över staten, sa Ron DeSantis på NRB 2023 International Christian Media Convention.

---

Fakta: Andra presidentkandidater inför 2024

  • Republikanen, FN-ambassadören och South Carolina guvernören Nikki Haley är kristen konvertit. Hon har indiska rötter och är uppvuxen sikh.
  • Demokraten Robert F Kennedy, John F Kennedys brorson. Han är en miljörättsjurist. Kennedy har en katolsk bakgrund likt sin farbror.

---

Fler artiklar för dig