Nyheter

Efter sju år som pastor lämnade hon frikyrkan – nu vill Josefin upprätta sårade

Religionstraumadagen instiftas • Josefin Lennartsson vill upprätta kristna som farit illa och lämnat frikyrkan

Frikyrkorna behöver bli bättre på att lära av människor som farit illa av deras sammanhang och därför lämnat dem. Det menar Josefin Lennartsson, tidigare pastor och en av instiftarna av den nya Religionstraumadagen.
– Det är svårt att driva förändring inifrån, säger hon till Dagen.

Det var med ett debattinlägg i Aftonbladet på onsdagen som 89 personer berättade att de nu instiftar Religionstraumadagen. Tanken är att få samhället i stort, men också kristna samfund, att i högre grad ta ansvar för att människor kan fara illa inom frikyrkliga sammanhang.

”Även om kunskapen om trauma och komplext posttraumatiskt stressyndrom (CPTSD) börjar etablera sig inom psykiatrin är okunskapen om religiösa trauman fortfarande utbredd i Sverige,” skriver undertecknarna, som har sin bakgrund i en rad olika frikyrkor.

”Det behövs både mer resurser och mycket mer utbildning. Religiösa samfund och organisationer behöver börja lyssna på allvar och ta sitt ansvar.”

Bakom initiativet står en arbetsgrupp på omkring 150 personer, samt Facebookgruppen ”De Fria Fåren – Vi som dekonstruerar, lämnar eller förändrar vår tro”, som samlar drygt 700 medlemmar.

Tidigare pastor undertecknade

Josefin Lennartsson, teolog och tidigare pastor i bland annat Korskyrkan i Örebro, är en av dem som undertecknat texten. Hon har tidigare talat med Dagen om vikten av att lyssna på dem som lämnar kyrkan. Nu har hon själv sällat sig till den skaran, efter närmare 20 år av olika ledaruppdrag inom bland annat Evangeliska frikyrkan (EFK), varav sju år som pastor.

Hon förklarar att det inte var någon enstaka händelse som fick henne att lämna kyrkan, “utan upprepade händelser över lång tid som slutligen gjorde det ohållbart” att vara med i ett etablerat samfund – något som hon berättar om i sin podcast Hela mig.

– Jag har haft en kärlek till de här sammanhangen och har försökt att vara en positiv kraft och att lyfta de här frågorna inifrån, utifrån både egna och andras erfarenheter, säger hon.

– Men det är svårt att driva förändring inifrån och för mig blev det till slut för tungt och min hälsa påverkades.

Josefin Lennartsson.

I Aftonbladet beskriver gruppen hur ansträngningen att upprätthålla kristna ideal i vissa församlingar kan ge människor ”ångest, känslor av skuld och skam, panikattacker, självskadebeteende, depression, rädsla inför att komma ut som gay, självmordstankar, rädsla för demoner, för helvetet”.

– Kristna församlingsledare behöver tänka mer på vilka miljöer man vill skapa och hur man hanterar olika konflikter, även om man kommit hyfsat långt med förebyggande initiativ som I trygga händer och Trygg församling, säger Josefin Lennartsson, som poängterar att inte alla som lämnar kyrkan slutar att tro.

Vi tror att det här är en ödesfråga för kyrkan.

—  Josefin Lennartsson

Riskerar inte en Religionstraumadag att spä på fördomarna mot troende människor i det sekulariserade Sverige, och kan den inte också få motsatt effekt, nämligen att de kyrkorna slår ifrån sig kritiken?

– Det är såklart en risk att kyrkorna agerar så, men då bekräftar de bara den erfarenhet som många har gjort. Att de inte klarar av att iklä sig identiteten i Kristus och ställa sig på de svagas sida i den här frågan, säger Josefin Lennartsson.

– Vi tror att det här är en ödesfråga för kyrkan. Vill man vända trenden, vill man se församlingar fulla av liv, behöver hela livet och hela människan få plats. Inklusive det som är smärtsamt och obekvämt.

Personerna bakom Religionstraumadagen har skapat Instagramkontot Religionstrauma, dit enskilda personer kan skicka in sina berättelser. Man hoppas också på dialog med församlingar och samfund. Ett konkret projekt sjösätts nu i samarbete med Sveriges frikyrkosamråd, som sorterar under Sveriges kristna råd.

– Vi lämnade förslaget för ett år sedan och kan nu på prov erbjuda viss ekonomisk hjälp åt dem som behöver samtalsstöd och som söker det genom frikyrkosamrådet, säger Josefin Lennartsson.

---

Fakta: Religionstraumadagen

  • Instiftades i år, i syfte att den 24 maj varje år uppmärksamma personer som farit illa inom religiösa samfund.
  • Bakom initiativet står en arbetsgrupp på omkring 150 personer, samt Facebookgruppen ”De Fria Fåren – Vi som dekonstruerar, lämnar eller förändrar vår tro”, som samlar drygt 700 medlemmar.
  • Dessa personer har lämnat församlingar inom en rad olika frikyrkosamfund, som Trosrörelsen, Evangeliska frikyrkan, Frälsningsarmén och Pingströrelsen.

---

Fler artiklar för dig