Nyheter

Jesusstatyn i Rio släcktes ned efter rasistskandal

I solidaritet med alla som drabbas av rasism i världen släcktes Jesusstatyn ned i en timmes tid

Efter att fotbollsstjärnan Vinicius Junior blivit utsatt för rasistiska glåpord under en match valde den Katolska kyrkan i hans hemland Brasilien att göra en ovanlig markering. Man släckte ned Jesusstatyn i Rio de Janeiro i en timmes tid.

Det var i en skandalomsusad match i spanska ligan mellan Real Madrid och Valencia som Vinicius Junior plötsligt reagerade på rasistiska glåpord från supportrarna. Han gick själv ut mot publiken och pekade ut några av de personer som ropade åt honom. Även efter matchen fortsatte Real Madrid-spelaren att markera mot den rasism som förekommer bland fotbollssupportrar.

“Det var inte första gången, inte andra och inte heller tredje. Rasism är normalt i La Liga”, skrev han på Twitter.

Händelsen har fått många att reagera och stämma in i kritiken att rasism inom fotbollsvärlden måste tas på allvar. Flera fotbollssupportrar har också arresterats och anklagas nu för hatbrott efter det som hänt.

Nedsläckt Jesusstaty

Men även i Vinicius Juniors hemland Brasilien har många reagerat. Den Katolska kyrkan valde att markera genom att släcka ned den världsberömda Jesustatyn som blickar ut över storstaden Rio de Janeiro.

“Ljuset på statyn kommer att stängas av för att symbolisera vår gemensamma kamp mot rasism, och i solidaritet med alla spelare och alla människor som utsätts för fördomar runtom på vår jord”, skriver kyrkan i ett uttalande.

Vinicius Junior skriver själv i sociala medier att han känner sig berörd av kyrkans stöd. Han delar samtidigt en bild på den nedsläckta Jesusstatyn med budskapet om hur viktigt det är att sätta ljus på de problem som finns med rasism, samt en påminnelse att “de goda” är i majoritet.


Fler artiklar för dig