Nyheter

Kardinal utsedd att mäkla fred i Ukrainakriget

Påve Franciskus “Det finns en fredsmission på gång”

Katolska kyrkan vill sända en av sina kardinaler, Matteo Zuppi, för att mäkla fred mellan Ukraina och Ryssland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tonar dock ner deras fredsambitioner.
– Vi behöver inte medlande med Putin, vi behöver bara fred.

Påve Franciskus har sedan en månad tillbaka hintat om att tillsätta en fredsmission för att få slut på kriget i Ukraina. Första gången han antydde något om detta var i samband med en resa i Ungern den 30 April.

Nu har påven bett kardinalen Matteo Zuppi, 67, om att leda den fredsbevarande insatsen. En vatikansk källa säger att ambitionen är att Zuppi ska samtala med både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj respektive Rysslands Vladimir Putin, skriver Reuters.

Vatikanstatens utrikesdepartement skrev i ett pressmeddelande att målet med insatsen är att göra ett försök att lätta på konflikten genom att föra samtal om tillvägagångssätt för att skapa fred. Det har ännu inte meddelats när dessa samtal kommer att ske.

Tonade ner ambitioner

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick dock ut förra lördagen i Italienska medier och tonade ner Katolska kyrkans ambitioner om ett medlande i konflikten.

– Med all respekt för Hans helighet, så behöver vi inte medlare, vi behöver bara fred … Putin dödar bara. Vi behöver inte medlande med honom, sa Zelenskyj.

---

Fakta: Katolska kyrkan och fredsförhandlingar

  • Kardinalen Matteo Zuppi har sin bakgrund i fredsorganisationen Sant’ Egidio Community. År 1992 förhandlade organisationen fram ett avtal som satte ett stopp för inbördeskriget i Mozambique.
  • 2003 skickade påve Johannes Paulus II en liknande aktion till Washington och Bagdad som misslyckades.

---

Fler artiklar för dig