För en vecka sedan röstade Portugals parlament ja till dödshjälp. Nu varnar landets katolska biskopar för konsekvenserna.
Legaliseringen av så kallad eutanasi innebär enligt biskoparna att landet bryter ”mot de grundläggande principerna för det mänskliga livets okränkbarhet” och att ”farliga dörrar öppnas för en ökning av antalet situationer där man kräver dödshjälp”.
Biskoparna hävdar vidare att avkriminaliseringen av dödshjälp utgör ”ett allvarligt angrepp på det mänskliga livets värde och värdighet”. Enligt Signum, som hänvisar till Vatican News, uppmanar de familjer och anhöriga till anställda inom sjukvården att ”bestämt avvisa” dödshjälp som alternativ.
Diskussionen om en eventuell legalisering av dödshjälp har pågått i Portugal i många år. Någon folkomröstning har inte hållits, men landets parlament har godkänt lagstiftning om dödshjälp flera gånger på senare år. Att dödshjälp ändå inte har införts i landet beror på att president Marcelo Rebelo de Sousa, som är katolik, har lagt in sitt veto varje gång.
Bara portugisiska medborgare
Landets katolska biskopar har också protesterat, bland annat i februari 2021, då de beskrev situationen som ett ”exempellöst steg bakåt”.
Enligt de nya bestämmelserna, som röstades igenom i parlamentet fredagen den 12 maj, kommer personer över 18 år få rätt att begära dödshjälp om de är obotligt sjuka och lider av svåra smärtor. Individerna måste dessutom vara i stånd att fatta ett sådant beslut. SVT Nyheter skriver att lagen bara kommer att gälla för portugisiska medborgare och lagligt bosatta i landet.
Efter omröstningen i parlamentet uttryckte påve Franciskus stor sorg över utvecklingen. Och nu stämmer alltså landets katolska biskopar in i kritiken.
Oppositionspolitiker ger inte upp
Men Vatican News skriver nu att president Marcela Rebelo de Sousa har ”uttömt alla sina författningsmässiga möjligheter” och att han ”nu snabbt måste tillkännage att det nya beslutet har trätt i kraft”.
[ Portugals biskopar protesterar mot legaliserad dödshjälp ]
Portugal blir därmed efter Spanien, Nederländerna, Belgien och Luxemburg det femte EU-landet där dödshjälp inte längre är straffbart.
Men samtidigt som beslutet att legalisera eutanasi fattades med stor marginal i det vänstersocialistiskt styrda parlamentet så vägrar oppositionen att ge upp. Enligt Vatican News har de två största oppositionspartierna, konservativa PSD och högerpopulistiska Chegapartiet, meddelat att de tänker processa mot legaliseringen av dödshjälp.