Nyheter

Dödsmassaker i Tchad - kyrkor har bränts ned

“Många oskyldiga har fått sätta livet till och skadade vårdas på ett sjukhus som en pingstförsamling driver”

En by i södra Tchad där många kristna bor har attackerats. Människor har dödats och byggnader, däribland flera kyrkor, har bränts ned.
– Hela byar har bränts ned och plundrats, många flyr från sina hem och lever i stor fruktan, berättar Miriam Börjesson, som arbetar för missionsorganisationen Ibra och som växte upp i landet som ligger i Afrikas hjärta.

Attackerna som det handlar om har genomförts mot byn Andoum och angränsande mindre byar. Ett område som ligger nära gränsen till Centralafrikanska republiken och Kamerun.

På kort tid har flera attacker riktats mot lokalbefolkningen. Enligt rapporter från franska medier har tungt beväpnade män attackerat oskyldiga människor som mördats mer eller mindre urskillningslöst.

– Det som skett den senaste veckan är fruktansvärt. Så många oskyldiga människor har fått sätta livet till och eras egendom har förstörts, berättar Miriam Börjesson vars föräldrar var pingstmissionärer i Tchad under många år.

Hon arbetar på Ibra och har besökt landet många gånger, senaste i januari. Tchad är en före detta fransk koloni och räknas som ett av världens mest fattiga länder, trots rika naturtillgångar i form av till exempel olja.

Det område i Afrikas mitt där Tchad ligger är oroligt och i grannlandet Nigeria har den muslimska terrorrörelsen Boko Haram härjat under många år. Tchad har tidigare härjats av inbördeskrig, men de senaste åren har läget varit ganska lugnt.

Spänningarna mellan det muslimskt dominerade norr och de kristna i södra delen av Tchad, har alltid funnits där. Det finns många aspekter på problematiken. Varför attacken sker nu, just i Andoum och vem som ligger bakom, är svårt att bedöma, enligt Miriam Börjesson.

– Människorna som bor där är självförsörjande. Många är livrädda och attackerna innebär de inte vågar gå ut. Att det är såningstid när grödorna sätts i jorden är därför mycket bekymmersamt, säger hon till Dagen.

Hon känner flera som fått sätta livet till i den senaste veckans attacker mot civilbefolkningen. I byn Andoum finns en pingstförsamling som driver ett mindre sjukhus.

– Dit har det många sårade kommit för att få vård och tusentals har flytt bland annat till sjukhuset för att söka skydd. Vi har fått flera telefonsamtal från Andoum där de säger att vi i Sverige måste be att situationen inte urartar än mer, berättar hon.

Kvinna med örhängen.

Stöd från Sverige

Sjukhuset drivs med stöd av pingstförsamlingen i Örnsköldsvik, pingstförsamlingen i Lund samt second hand-butiken Vinden i Alingsås. Sedan ganska många år finns inga svenska missionärer på platsen.

– Vi är flera personer från Sverige som regelbundet reser till Andoum och känner många av dem som bor där. Detta är en tragedi för många familjer i Andoum och byarna intill. De behöver hjälp från Sverige för att kunna klara sin situation, säger hon.

En byggnad med träd framför i Tchad.

Hur många har dödats i attackerna?

– Sammanlagt har vi fått rapporter om att ett 60-tal personer dödats och många är skadade och lemlästade. Dessutom har boskap dödats och stulits, berättar Miriam Börjesson. Hon menar att Tchad är en nation som lever i medieskugga.

– Detta är en massaker som det inte berättats om i svenska nyhetsmedier. Jag har fått en del information från franska medier som rapporterar om vad som händer, men i Sverige är det få som vet vad som hänt.

Tchad blev en självständig nation i augusti 1960. Enligt Utrikespolitiska institutet hade landet 16,9 miljoner invånare år 2021. Tchad är ungefär tre gånger så stort som Sverige.


Fler artiklar för dig