Nyheter

Grundaren Brian Houston kritiserar ”nya” Hillsong efter han tvingats lämna

”Det Hillsong som vi kände var enat, det var glädjefyllt, det var en otroligt positiv trend”

Hillsong i Australien gör fel som distanserar sig från kyrkans historia. Det menar den tidigare ledaren Brian Houston som också hävdar att kyrkans verksamhet har utvecklats negativt sedan han avgick för ett drygt år sedan.
– Det Hillsong som vi kände till var en fantastisk kyrka, säger han i ett inlägg på Instagram.

Efter 39 år som ledare för Hillsong avgick Brian Houston våren 2022. Den nya ledningen, med Phil Dooley i spetsen, har därefter fått hantera kritik som har riktats mot kyrkan, bland annat för hur ekonomin har skötts. Phil Dooley har också medgett att det har funnits brister i kyrkans struktur och kultur – samt att förändringar krävs för större transparens och ansvarsutkrävande.

Brian Houston är av en annan åsikt. I ett inlägg på Instagram betonar han dels att läckta ekonomiska dokument från Hillsong inte visar hela bilden, dels att Hillsong präglades av stor generositet under hans ledning.

– Jag ångrar ingenting, säger han och tillägger att han inte skulle ändra på mycket om han fick börja om från början.

Lyfter fram positiva saker

I det nästan 15 minuter långa inlägget beskriver Brian Houston allt positivt som Hillsong uträttade under hans ledning. Han nämner lovsånger som har fått global spridning, konferenser i olika länder, insamlade pengar till katastrofinsatser, en kyrka utan lån, förvandlade liv och en tydligt Gudsnärvaro.

Men han är tydlig med att utvecklingen, sedan han lämnade, har gått åt fel håll. Han talar om hur människor inte längre kommer till Hillsongs gudstjänster i flera av de största städerna i Australien samtidigt som antalet gudstjänster har minskat. Han beskriver också Hillsong som en tidigare enad och glädjefylld kyrka med en ”otroligt positiv trend”.

– Det är uppenbart att det är en annan kyrka nu för tiden.

Att Phil Dooley bland annat har sagt att han inte kan förändra historien, men att han kan spela en nyckelroll för hur framtiden blir har inte gått Brian Houston förbi. Hillsongs grundare beklagar att kyrkans nya ledning återkommande har distanserat sig från församlingen historia genom att bland annat slå fast att det är en annan kyrka i dag. Enligt Brian Houston ligger det i den mänskliga naturen att hitta syndabockar bakåt i tiden.

Brian Houston, grundare av Hillsong.

Kritiserar nyproducerade tv-dokumentärer

Han beklagar sig också över flera nyproducerade tv-dokumentärer om Hillsong som han beskriver som ärekränkande eller skvalleraktiga. Enligt Brian Houston handlar det om så kallade mockumentärer, det vill säga dokumentärer som inte är riktiga dokumentärer utan fiktiva.

Trots kritiken mot den nuvarande inriktningen på Hillsong sticker Brian Houston inte under stol med att han och hustrun saknar kyrkan som de grundade 1983.

– Vi saknar er fruktansvärt mycket. Och även om det inte går en dag utan att vi tänker på er så processar vi vår egen smärta och våra sår.

Fler artiklar för dig