Nyheter

Unga i bräschen när kyrkorna arrangerade “Kärlek till Örebro”

Pastor Samuel Lewinson: “Det har väckts ett evangelisthjärta i många tonåringar”

Med satsningen ”Kärlek till Örebro” vill kyrkorna i Örebro berätta om Jesus för sin stad. I helgen var det dags igen.

ÖREBRO. Det är lördagskväll, sommar i luften och fullsatta uteserveringar runt Stortorget i Örebro. Mitt på torget har kyrkorna i staden byggt upp en stor scen och därifrån strömmar musik ut över folkhavet. Idoldeltagaren Pär Lindberg bjuder på skönsång och citerar bibelord, syskontrion LIN D smittar med sin energi och berättar att det finns hopp i Jesus. Och rapparen tillika innebandyproffset Simon Möller får publiken att dansa till låtar som ”Blessed” och ”Tjuven i natten”.

Kvällens stora dragplåster är artisten Sebastian Stakset. Han varvar sina låtar med vittnesbörd både ur sitt eget och andras liv, och avslutar hela konserten med att bjuda in till frälsning och efterföljande nattmöte i pingstkyrkan. 17-åriga Jasmine Lindeman har åkt från Karlskoga för att se sin idol. Hon står redo längst fram vid scenen en hel timme före konserten börjar.

Jasmine Lindeman har åkt från Karlskoga till Örebro för att se Sebastian Stakset uppträda.

– Sebbe skäms inte för den han är. Han visar att man kan vara kristen på ett coolt sätt. Han är en förebild! säger hon.

Bakom henne står fyra ungdomar i 20-års åldern. De är från Karlstad, inte kristna, men gillar Staksets musik.

– Jag har läst hans bok också, säger en av den. Den var bra, men hade inte så bra röd tråd. Men det är fine med mig att Sebbe är kristen, han gör sin grej.

Sebastian Stakset har varit med på ”Kärlek till Örebro” alla fyra år som eventet har arrangerats. För mycket av det praktiska arbetet står Citykyrkan och pingstkyrkan, men arrangemanget är ekumeniskt och alla kyrkor är välkomna. Samuel Lewinson är pastor i pingstkyrkan i Örebro och glad över att Sebastian Stakset har valt att engagera sig. Hans frimodiga stil har inspirerat framför allt unga att också våga dela med sig av sin tro, menar han.

– Jag märker att det har väckts ett evangelisthjärta i många tonåringar. I går hade vi ett inspirationsmöte med Sebbe där han utmanade tonåringarna att hitta sitt sätt att predika Jesus på. En sådan här dag kan det innebära att gå runt och dela ut ballonger och bjuda in till konserten, säger Samuel Lewinson.

Samuel Gawa, Erik Nilsson och Louijain Alchetawi är med i pingstkyrkan i Örebro och engagerar sig i eventet "Kärlek till Örebro".

På plats framför scenen är det just de unga som sticker ut. Klungor med tonåringar rör sig över torget flera timmar innan konserten ska dra i gång. De är klädda i ”Kärlek till Örebro”-T-shirtar, serverar kaffe och hjälper till med ansiktsmålningen för barn.

– Gud har berört oss, nu vill vi beröra andra, säger 13-årige Erik och får medhåll från Samuel, 14 år och Loujain, 16 år. Loijain kom till Örebro från Syrien för några år sedan och fick kompisar i pingstkyrkan.

– De berättade om Jesus och jag blev frälst. Det är jättekul att vara i kyrkan. Jesus betyder jättemycket för mig!


Se bildspel från Kärlek till Örebro 2023

Pastorn Samuel Lewinson tror att det behövs fler satsningar som ”Kärlek till Örebro”. Mikael Hallenius, pastor församlingen Mötesplatsen i Örebro, håller med:

Pastorerna Mikael Hallenius och Samuel Lewinson tror att det behövs fler stora satsningar för att nå ut med budskapet om Jesus och ser gärna att fler städer tar efter konceptet "Kärlek till Örebro".

– Ibland kan folk uttrycka skepsis mot den här typen av större event och fråga hur det blir med uppföljningen. Självklart ska vi göra det vi kan för att följa upp, men vi får också lita på att Gud gör sitt verk i människor. Vårt främsta uppdrag är att berätta om Jesus. Att göra satsningar mitt i stan är ett sätt att göra det på.

På och runt torget den här lördagskvällen vimlar det av folk. Stämningen är uppsluppen, himlen klarblå. Många besökare kommer från stadens olika kyrkor, men många råkar nog bara gå förbi och blir nyfikna. Över torget ekar budskapet om att Jesus älskar Örebro och precis varje människa som bor där. Ingen kan undgå att höra det.

---

Fakta: ”Kärlek till Örebro”

  • Konsert på Stortorget i Örebro med uppträdanden av Pär Lindberg, Simon Möller, LIN D och Sebastian Stakset.
  • Konserten är en ekumenisk satsning från flera kyrkor i Örebro och arrangerades första gången 2017.

---

Fler artiklar för dig