Nyheter

Gabriel Eurell om hbtq-konferensen: Över all förväntan

Stor glädje när inkludering av hbtq-personer stod i centrum för pingstkarismatiska kristna • Deltagare: Jag är här för att se om jag kan landa i att jag faktiskt kan vara mig själv, både med en tro och min sexuella läggning.

I helgen hölls en historisk konferens när ”Jesus älskar hbtq” arrangerades i Immanuelskyrkan i Stockholm. Seminarier varvades med gudstjänster – och inte minst nätverkande.
– Jag är nöjd och glad med konferensen. Den blev över all förväntan, säger arrangören och initiativtagaren Gabriel Eurell.

Cirka 150 personer från olika delar av Sverige, och även från Norge, hade rest till Stockholm för att vara med på konferensen som i första hand riktade sig till pingstkarismatiska kristna som vill ha en mer inkluderande syn på hbtq-personer.

Under två dagar fick konferensbesökarna bland annat lyssna på en kvartett amerikaner. En av dessa, Matthew Vines, driver organisationen The Reformation Project som utifrån inställningen att Bibeln är Guds ord och normerande för det kristna livet, arbetar för att välkomna sexuella minoriteter som fullvärdiga medlemmar i kyrkor och församlingar.

Matthew Vines från USA var en av talarna på konferensen "Jesus älskar hbtq" som anordnades i Immanuelskyrkan i Stockholm.

Matthew Vines förklarar att han känner Gabriel Eurell sedan tidigare och att det inte var svårt att tacka ja till inbjudan att medverka på konferensen i Immanuelskyrkan.

– Jag visste att det skulle bli väldigt bra, säger han till Dagen.

En annan av talarna, Justin Lee, har skrivit flera böcker om konstruktiv kommunikation mellan människor som tycker olika. Detta var också något som han fokuserade på i ett seminarium.

En konferens om inkludering av hbtq-personer i kristna sammanhang arrangerades i Immanuelskyrkan, Stockholm.

Vill se om tron går att kombinera med sexuell läggning

Två av konferensdeltagarna var Linda Berg och Maja Maurisdotter. Linda berättar att hon engagerade sig i kyrkan efter konfirmationen, men att församlingen senare splittrades och att hon därefter inte hittade en ny församling som hon ville vara en del av.

Linda Berg var en av deltagarna på konferensen "Jesus älskar hbtq" som anordnades i Immanuelskyrkan i Stockholm.

– Det som i stället hände var att jag kom ut som homosexuell och då kände jag att med den undervisning som fanns i kyrkan så fanns det inget val för mig. Jag kunde inte vara kvar i kyrkan om jag skulle välja att vara homosexuell. Och det handlade väl egentligen inte om att välja att vara homosexuell, utan jag insåg att jag är homosexuell och då kände jag att det inte gick att kombinera. Jag kände att jag var tvungen att vara den delen av mig. Så varför är jag här nu? För att se om jag kan landa i att jag faktiskt kan vara mig själv, både med en tro och min sexuella läggning.

Maja Maurisdotter var en av deltagarna på konferensen "Jesus älskar hbtq" som anordnades i Immanuelskyrkan i Stockholm.

På samma fråga till Maja, ”Varför är du på konferensen?”, svarar hon att det handlar om att lära känna sig själv bättre.

– För att lära känna mig själv mer eftersom jag har upptäckt saker om mig själv som jag inte visste fanns i mig. Jag vill också veta vad Gud tycker om det.

Startade Facebookgrupp

På konferensen fanns också ett tiotal deltagare från Norge. Marit Liarbø berättar att böckerna som Matthew Vines och Justin Lee har skrivit är omtyckta. Och hon beskriver en stark längtan hos kristna hbtq-personer att hitta en kristen gemenskap som är bekräftade (affirming på engelska).

– Där man kan få vara hela sig själv, säger hon till Dagen.

Marit Liarbø från Norge var en av deltagarna på konferensen "Jesus älskar hbtq" som anordnades i Immanuelskyrkan i Stockholm.

– Efter att jag kom ut så började jag söka efter andra som var som jag, hbtq-personer med pingstkarismatisk bakgrund. Jag kände en stor längtan efter att möta andra. Men jag hittade inte någon och då startade jag en Facebookgrupp. Sakta, sakta, sakta började det dyka upp fler personer och 2019 startade vi Skeivt kristenet nettverk i Norge som betyder Queer Christian network.

Hon förklarar att Gabriel Eurell medverkade på en konferens i mars i år då han bland annat berättade om konferensen i Immanuelskyrkan.

– Det är anledningen till att så pass många har åkt hit från Norge.

”Rätt i tiden”

Inför konferensen talade Dagen med Gabriel Eurell. Då sa han att han inte kände till att något liknande hade arrangerats i Sverige tidigare. Under konferensen talades det också om att det var en historisk samling.

Gabriel Eurell konstaterar att konferensen kändes viktig.

– Och rätt i tiden, säger han till Dagen.



Fler artiklar för dig