Nyheter

Fastighetsaffär räddade SAM från miljonförlust

Svenska alliansmissionen tjänade nästan 104 miljoner kronor när man sålde fastigheten i centrala Jönköping där man har sitt huvudkontor. Det framkom på SAM:s årskonferens på lördagen – en uppgift som ditintills inte offentliggjorts. Men det var bara intäkten från försäljningen som räddade samfundet från att gå med förlust om knappt en miljon. I år väntas förlusten fördubblas.

GULLBRANNA. Svenska alliansmissionen tyckte att tiden var mogen i somras för att sälja sitt stora högkvarter mitt i centrala Jönköping – som faktiskt upptar ett helt kvarter – efter 100 år på platsen. Ekonomin var ansträngd, och fastigheten, som även inrymmer flera hyresgäster, behöver renoveras.

Köparen, det lokala bolaget Hamhus, betalade 103 785 000 kronor för kvarteret, en intäkt som ledde till att SAM gick med knappt 102 895 000 kronor i vinst före skatt under 2022. Men räknar man bort denna engångsintäkt gick alltså SAM med 890 000 kronor i förlust under 2022. Den förlusten väntas dessutom mångdubblas i år. Räknar man på hur det gått under årets fyra första månader, väntar sig Alliansmissionen göra en förlust under 2023 om över 2,8 miljoner kronor.

Samtidigt hoppas SAM att man kommer att kunna få miljonerna från försäljningen av huvudkontoret att växa genom att investera dem, men man budgeterar inte med något sådant.

– Vi bygger inte några förhoppningar på det. Vi räknar inte med det, utan det tillkommer ju i så fall på det framtida resultatet, säger Marita Karlsson, ekonomichef på SAM.

Det är lite av ett vågspel ändå, att hoppas på att pengarna växer till sig, finns kvar, och inte går åt till löpande kostnader?

– Det är så frikyrkor fungerar, säger Marita Karlsson.

Fler artiklar för dig