Nyheter

Israelisk utrikesminister i Sverige – för första gången på två decennier

Nu finns planer på att bjuda in svensk näringslivsdelegation till Israel

De senaste årens kyliga relationer mellan Sverige och Israel ser ut att vara historia. När Israels utrikesminister Eli Cohen nyligen besökte Sverige mötte han utrikesminister Tobias Billström och energi- och näringsminister Ebba Busch för att diskutera hur ett fördjupat samarbete mellan länderna framöver kan se ut.

Den fleråriga kylan mellan Sverige och Israel slog till när regeringen Löfven 2014 erkände Palestina som självständig stat. Israel svarade med att tillfälligt kalla hem sin ambassadör från Sverige.

När den dåvarande svenska utrikesministern Margot Wallström (S) en tid senare riktade anklagelser mot Israel om utomrättsliga avrättningar svarade Israel med att göra henne persona non grata. Med efterträdaren Ann Linde (S) märktes dock början på en upptining av relationerna.

Billström ”en nära allierad”

Med regeringen Kristersson tycks upptiningen ha tagit rejäl fart. När Israels utrikesminister Eli Cohen i början av Kristi himmelsfärdsveckan besökte Sverige var det första gången på över 20 år som en israelisk utrikesminister kom hit.

– Vi slår upp en ny sida i relationerna mellan Israel och Sverige, sa han i ett uttalande och berömde sin svenska utrikesministerkollega Tobias Billström (M) för dennes signaler om ”en förändrad inriktning”.

På Twitter beskriver han Billström som ”en nära allierad till Israel”. Billström själv skriver på Twitter att mötet var ”mycket bra och produktivt”.

Busch: ”Den tiden är förbi”

Eli Cohen, som tidigare var näringsminister i Israel, passade under sitt Sverigebesök också på att möta den svenska energi- och näringsministern tillika vice statsministern Ebba Busch (KD).

”Svensk politik har ofta präglats av en onyanserad och närmast fientlig inställning till Israel. Som Sveriges vice statsminister säger jag det klart och tydligt – den tiden är förbi”, skriver Ebba Busch i ett Facebookinlägg, där hon också citerar den israeliska nationalsången Hatikva och skriver om den moderna staten Israels grundande för 75 år sedan.

Busch skriver också att ”hoppet om ett utökat samarbete lever i högsta grad” och ger exempel på några samarbetsområden som har bäring på hennes ministerportfölj: forskning, utveckling och så kallad life science.

Ebba Buschs pressekreterare uppger för Dagen att Eli Cohen nu vill bjuda in henne till Israel som ledare för en svensk näringslivsdelegation.

Fler artiklar för dig