Nyheter

Fortfarande inte några spår efter saknade pingstvännen Anna-Karin Bengtsson

Pingstvännen har varit försvunnen på Gran Canaria i fem veckor

Sökandet efter Anna-Karin Bengtsson från Osby, som försvann på Gran Canaria för en dryg månad sedan fortsätter. Men hittills har det inte gett något resultat.
– Vi väntar på att kunna göra en pejling av hennes mobiltelefon, säger Sebastian Lindström, pressansvarig på den svenska frivilligorganisationen Fikk.

Det sista livstecknet från Anna-Karin Bengtsson, som är medlem i Älmhults pingstkyrka, var den 9 april då hon pratade med sin dotter i telefon. Kvällen innan hade hon firat mässa i en ekumenisk katolsk turistkyrka, San Salvador El Salvador Temple, i Playa del Inglés, men den 10 april noterade familjen att Anna-Karins telefon var avstängd och den 12 april anmäldes hon saknad.

Ett sökarbete inleddes omgående, men fem veckor senare är läraren och specialpedagogen fortfarande borta.

– Vi har sökt med drönare och båt längs kusten. Hittills har det inte gett något resultat, men vi fortsätter, säger Sebastian Lindström, till Dagen.

Han tillägger att det inte finns något som tyder på att Anna-Karin Bengtsson inte är vid liv.

Väntar på domarbeslut

Parallellt med sökinsatserna till havs har den avstängda och försvunna mobiltelefonen också setts som en viktig pusselbit. Men till skillnad mot i Sverige, där polisen kan begära ut data direkt från mobiloperatörerna, krävs det i Spanien att en domare först godkänner förfrågan. Detta har gjort att processen har dragit ut på tiden. Och enligt Sebastian Lindström har det fortfarande inte gått att få fram den nödvändiga informationen för att kunna pejla var telefonen har varit.

– En domare gav sitt godkännande, men sedan visade det sig att godkännandet bara gällde en operatör. Nu väntar vi på att det ska komma ett nytt godkännande som gäller samtliga operatörer, säger han till Dagen.

Anna-Karin Bengtssons bror Joakim Axling har intervjuats av den norska tidningen Dagbladet. Han säger att det är avgörande för sökandet att veta var systern har befunnit sig.

– Om det visar sig att hon har varit i exempelvis Las Palmas letar vi i fel stad.

Syns på flera övervakningsbilder

Enligt Dagbladet är Anna-Karins förehavanden under påskhelgen väldokumenterade.

8 april (påskafton): Anna-Karin checkar in på Abora Buenaventura by Lopesan. Hotellet ligger i Playa del Inglés, inte långt från familjens lägenhet. På kvällen går Anna-Karin på mässan i San Salvador El Salvador Temple.

9 april (påskdagen): Övervakningskameror fångar Anna-Karin i hotellreceptionen då hon betalar och checkar ut. Anna-Karin sätter sig i hotellobbyn och tar fram en bärbar dator. Klockan 12:20 slår hon igen datorn och går ut genom hotelldörrarna. Då har hon på sig en lång blå kjol och en vit kofta. Klockan 13:40 fångar en övervakningskamera i lägenhetskomplexet Anna-Karin iförd en klänning och ett par flip-flop-skor som antyder att hon ska gå till stranden. Klockan 15:00 pratar Anna-Karin i telefon med sin dotter.

– De hade ett helt vanligt samtal. Det var den sista kontakten någon av oss har haft med henne, säger Joakim Axling till Dagbladet.

Den bärbara datorn, laddare, pass och ID-kort har senare hittats i lägenheten.

”Ett enda stort frågetecken”

När Dagen skrev om försvinnandet i början av maj sa pastor i Älmhults pingstkyrka, Peter Jansson, att beskedet om Anna-Karin Bengtssons försvinnande hade skakat om församlingen.

– Det här är en familj vi känner väl. Det har varit mycket bön och många som engagerar sig i detta i församlingen, förklarade han.

I dag konstaterar han att bönen fortsätter, men att försvinnandet är en gåta.

– Det finns inte en ledtråd, allt är ett enda stort frågetecken, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig