Nyheter

Megakyrka utmanar samfund om kvinnor som pastorer

Saddleback Church riskerar uteslutning ur Sydstatsbaptisterna - tänker argumentera för sin sak på konventet i sommar

Saddleback Church i Kalifornien överklagar den väntade uteslutningen ur Sydstatsbaptisterna som är USA:s största protestantiska samfund.
Frågan är om församlingen lyckas få med sig konventet i sommar på sin teologiska linje att kvinnor kan vara pastorer, vilket inte är tillåtet i dag inom Sydstatsbaptisterna.

Som Dagen tidigare rapporterat riskerar Saddleback Church att tvingas lämna Sydstatsbaptisterna. Detta eftersom församlingen tillåter kvinnor att vara pastorer.

Nu argumenterar församlingen, som grundades av den karismatiske pastorn Rick Warren och dennes fru Kay, mot den uteslutning som väntas bli definitiv vid samfundets konvent i New Orleans i juni, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Motsättningen började när Saddleback Church år 2021 utsåg tre kvinnor till pastorer. När Rick Warren gick i pension förra året efterträddes han av Andy Wood som huvudpastor, och Stacie Wood som undervisande pastor.

Detta ledde till att Sydstatsbaptisternas verkställande utskott i februari i år beslutade att utesluta fem församlingar, däribland Saddleback Church, om de inte ändrar sig i frågan om kvinnor som pastorer.

Och det tänker Saddleback Church inte göra. Därför har församlingen bestämt sig för att försöka få med sig konventet på en annan linje, som innebär att församlingen får vara kvar inom det mäktiga samfundet.

Kvinnor kan också leda

I ett filmat inlägg i mars sa Andy Wood att församlingens ledning tolkar Bibeln som så att män förbehålls rätten att leda en församling. Samtidigt kan kvinnor utses till pastorer, sa han då.

Nyligen meddelade Saddleback Church att Katie Edwards, en av de tre kvinnor som avskildes till pastorer 2021, kommer att tillträda som pastor för några kyrkor i Kalifornien som är en del av Saddleback Church.

Andy och Stacie och Wood tog över som pastorer och ledare för Saddleback Church i september 2022.

Sydstatsbaptisterna är USA: största protestantiska samfund. Enligt ny statistik från Lifeway Research har samfundet 13,2 miljoner medlemmar 2022 vilket är betydligt färre än tidigare.

Saddleback Church är en av de mest omtalade församlingarna i världen. I Sverige är den på senare år bland annat känd för Celebrate Recovery, ett koncept för inre helande som även fått fäste i Sverige.

---

Fakta: Saddleback Church

  • Församling i Lake Forest, Kalifornien.
  • Grundades 1980 av Rick och Kay Warren.
  • En av USA:s största församlingar.
  • Samlar varje vecka totalt drygt 30 000 gudstjänstfirare.
  • Kan komma att bli uteslutna ut Sydstatsbaptisterna.

---

Fler artiklar för dig