Nyheter

Pingst vill starta nya församlingar - upprop i utanförskapsområden

Målet: Att etablera verksamhet på tio nya platser i särskilt utsatta områden

Decade of revival rullar vidare. På helgens Pingst rådslag kommer en nystart kring församlingsplanteringar i Sverige att presenteras.
– Vi gör också ett upprop till tio utanförskapsområden, säger Pingst FFS föreståndare Daniel Alm.

Förra året lanserade den globala pingströrelsen en satsning, Decade of revival (Väckelsens årtionde), med målet att plantera en miljon nya församlingar 2023–2033. Pingströrelsen i Sverige har hakat på och under Pingst rådslag, som arrangeras i Botkyrka pingstkyrka i södra Stockholm i helgen, kommer satsningen att lyftas fram på flera sätt.

– Vi hoppas kunna ta 300 initiativ de kommande tio åren, säger Daniel Alm.

Han beskriver det som en ”djärv siffra”.

– Det får gärna bli ännu fler, men det är inte att jämställa med 300 nya juridiska personer i första hand utan det kan vara evangelisation i ett nytt bostadsområde, fortsätter han.

Dokument för svåra frågor

Nyligen presenterades en rapport, ”Frikyrkan i orten”, där det framgick att många svenska förorter med hög kriminalitet saknar frikyrklig närvaro. Samtidigt har flera svenska frikyrkosamfund deklarerat att de vill satsa mer på just dessa områden – och Pingst FFS är inget undantag.

– På rådslaget lanserar vi en satsning med våra skolor, LP, PMU, second hand och våra församlingar så klart att etablera oss på tio nya platser i särskilt utsatta områden.

Utöver de ovan beskrivna satsningarna berättar Daniel Alm även att ett material om själavård ska lanseras liksom ett dokument med stöd till församlingsledningar som jobbar med svåra frågor.

– Den består av två delar. Dels ger vi en mall för hur man kan processa svåra frågor. Dels ger vi förslag på hur man kan prata om just hbtq-frågor i församlingar.

Nya församlingar välkomnas

Pingst rådslag arrangeras som sagt i Botkyrka pingstkyrka. Under den två dagar långa samlingen kommer bland annat årsbokslutet för 2022 presenteras samt formella årsmötesbeslut fattas. Dessutom blir det välkomnande av nya församlingar.

– Bland annat välkomnar vi en romsk församling hem igen. De är ju pingstvänner sedan länge, men har inte tillhört Pingst FFS. Den ukrainska pingstförsamlingen i Stockholm går också med i Pingst FFS och 4–5 församlingar till, berättar Daniel Alm.

---

Fakta: Pingst rådslag

  • Var: Botkyrka pingstkyrka.
  • När: Fredag-lördag (19–20 maj).
  • Tema: ”De sår sina åkrar och planterar vingårdar, och de får riklig skörd.” (Psaltaren 107:37). ”Vi kommer att laborera med begreppen sådd och plantering. Sådd lite mera som att nå och betjäna många, plantering som att satsa på saker som i förlängningen når många. Alltså det som är lite mer strategiskt; verksamheter och aktiviteter”, förklarar Daniel Alm.
  • Pingst rådslag är det högsta beslutande organet inom Pingst FFS, samfundets årsmöte med andra ord.

---

Fler artiklar för dig