Nyheter

Missionshusets café prisas på baristornas topplista

Kyrkans café valdes in på prestigefylld lista över tio bästa kaffe-upplevelserna i Sverige - och har blivit en naturlig mötesplats: ”Nu går flera av kafébesökarna Alphakurs”.

På baristornas egen lista över de tio bästa kaféerna i Sverige finns Missionshuset i Laholm med. Att mötesplatsen är god på flera sätt har man nu fått bevis på: i går kväll var det prisceremoni på Operakällaren i Stockholm.
– Vi skapade ”Kaffe och böner” för ett och halvt år sedan och tanken var att nå många och göra bra kaffe, säger pastorn och föreståndaren Sara Linnarsson.

Församlingen i Missionshuset i Laholm är inte stor, men verksamheten är sprudlande. Tanken bakom kaféverksamheten var att skapa en mötesplats i Laholm där lokalborna kunde trivas, berättar Sara Linnarsson som Dagen når strax innan tåget från Stockholm ska ta henne hem till Laholm. På måndagskvällen var det prisceremoni för prestigefyllda Stora gastronomipriset på Operakällaren i Stockholm, och pastorn Sara Linnarsson fanns bland hedersgästerna.

”Nästan surrealistiskt”

– Vi är oerhört glada över att finnas med på denna lista, men det känns nästan surrealistiskt att vi kom med efter så kort tid, säger en glad Sara Linnarsson.

– Vi fick reda på att vi kommit med i mars, och först fattade jag inte vidden av att vara omnämnd i dessa sammanhang, det är ganska stort! Och vårt mål är ju inte ens att tjäna pengar.

Listan kommer till genom att branschfolk nominerar sina favoritställen och sedan slås nomineringarna för hela Sverige ihop. Nu finns ”Kaffe och böner” med på baristornas tio-bästa-lista på plats nummer nio. Själv är Sara Linnarsson intresserad av kaffe, hon har gått kurser men är ”mest självlärd”, berättar hon. Sara tävlar också i barista-SM.

Gud öppnade dörrarna

– Jag gillar kaffe och håller på en del hemma. Jag har också en kompis som rostar kaffe, så därigenom får vi jättebra kaffe till kaféet, säger hon.

Men det är inte bara bönor som Sara och församlingen i Laholm är intresserade av – böner är viktigare.

– Vår bön var att Gud skulle öppna dörrar om detta var meningen. Det som är fantastiskt är att vi verkligen har nått ut som vi ville. Nu går flera av cafébesökarna på Alpaakurs, vi läser Bibeln varje vecka med människor som är ovana vid det.

Sara Linnarsson, pastor Missionshuset i Laholm, som driver kaféet "Kaffe och böner"

---

Fakta: Tillhör Svenska alliansmissionen

  • Församlingen i Laholm består av runt 50 personer och tillhör Svenska alliansmissionen.
  • I sommar vid Alliansmissionens konferens kommer det att finnas ett mobilt kafé från Laholm där man kan smaka ”vinnarkaffet”.
  • Cafét i Laholm har öppet största delen av sommaren.
Laholms missionshus, där man hittar cafét Kaffe och böner.

---

Fler artiklar för dig