Nyheter

Furuhöjdskyrkan tänker överklaga kommunens beslut om stoppade bidrag

Avslagen bidragsansökan blir fall för förvaltningsrätten

Östhammars kommun har beslutat att Furuhöjdskyrkans ungdomsförening inte ska beviljas ekonomiskt stöd. Detta accepterar inte församlingen.
– Vi tänker överklaga beslutet till förvaltningsrätten, säger Furuhöjdskyrkans föreståndare Lukas Ternborg till Dagen.

Det var förra veckan som kultur- och fritidsnämnden i Östhammars kommun beslutade att avslå en ansökan från Furuhöjdskyrkans ungdomsförening om lokalt aktivitetsstöd. Skälet var en predikan som Lukas Ternborg höll tidigare i år där han bland annat sa att samhället är fyllt av lögner om kön och äktenskap. Enligt politikerna i kultur- och fritidsnämnden innebar uttalandet ett brott mot kommunens bidragsnormer.

– Vi har tittat på föreningens egna stadgar och ser inga problem där. Men efter den här predikan anser vi att man inte följer våra bidragsnormer i praktiken, sa Jan Holmberg (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, till Upsala Nya Tidning.

”Alla är välkomna till deras aktiviteter”

Lukas Ternborg säger till Dagen att beslutet inte var helt oväntat. Men han menar att politikerna har blandat ihop församlingen och ungdomsföreningen, som är en egen organisation, och som bland annat bedriver scoutverksamhet. Han hänvisar också till kommunens fastslagna bidragsnormer. Där står det att barnrättsperspektiv, god etik, ökat deltagande, ideellt engagemang, jämställdhet och integration ska beaktas.

– Allt det här står ungdomsföreningen bakom. Alla är välkomna till deras aktiviteter.

2022 fick Furuhöjdskyrkans ungdomsförening några tusen kronor i stöd av Östhammars kommun. Att församlingen nu väljer att överklaga avslagsbeslutet handlar enligt Lukas Ternborg inte om pengarna, utan om principen.

– Det är fel att påstå att vår ungdomsförening till exempel inte står för jämställdhet. Även om vi skulle få rätt i förvaltningsrätten kan jag tänka mig att vi inte söker bidrag i framtiden för att slippa alla problem som vi har haft i vår.

---

Fakta: Furuhöjdskyrkans ungdomsförening (Furuf)

  • Inom ramen för Furuf arrangeras en rad barn- och ungdomsaktiviteter såsom sport, scouter, Fredax och Lördax.
  • Varje år väljs ett ledord för verksamheten. I år är det: ”Se andra, be för andra & ge till andra”, hämtat från Luk 19:1–10 när Sackaios möter Jesus och får sitt liv förvandlat. ”Vi vill ha en glädjefylld gemenskap där alla känner sig välkomna och blir sedda”, skriver föreningen på sin webbplats.

---

Fler artiklar för dig