Nyheter

Kommunen stoppar bidrag till frikyrka efter hans predikan

“Efter den här predikan anser vi att man inte följer våra bidragsnormer i praktiken”

Östhammars kommun avslår Furuhöjdskyrkans ungdomsförenings ansökan om lokalt aktivitetsstöd. Skälet är en omdiskuterad predikan i början av året, som Dagen har skrivit om, och som enligt kommunen innebär att församlingen inte följer gällande bidragsnormer.

I kultur- och fritidsnämndens beslut står det att ”det har kommit till Östhammars kommuns kännedom att Furuhöjdskyrkan öppet sprider åsikter som inte följer de normer som är fastslagna för att erhålla lokalt aktivitetsstöd”.

Det beskrivs också vad som krävs för att kommunen ska bevilja lokalt aktivitetsstöd: ”LOK-stöd utgår till barn- och ungdomsverksamhet som föreningen bedriver och ansvarar för. Barnrättsperspektiv, god etik, ökat deltagande, ideellt engagemang, jämställdhet och integration ska beaktas.”

Furuhöjdskyrkans ungdomsförening har tidigare beviljats lokalt aktivitetsstöd och inför 2023 skickades en ny ansökan in.

I normala fall är det de ansvariga tjänstemännen på Östhammars kommun som godkänner – eller avslår – ansökningarna. Men efter att Furuhöjdskyrkans föreståndare Lukas Ternborg, i en predikan tidigare i år, uttryckt att samhället är fyllt av lögner om kön och äktenskap beslutades det att ärendet skulle lyftas till politikerna i kultur- och fritidsnämnden.

Enig nämnd i beslutet

Ärendet behandlades på nämndens möte i onsdags och av det kortfattade protokollet framgår alltså att beslutet blev att avslå ansökan.

– Vi har tittat på föreningens egna stadgar och ser inga problem där. Men efter den här predikan anser vi att man inte följer våra bidragsnormer i praktiken, säger Jan Holmberg (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, till Upsala Nya Tidning.

Enligt UNT var nämnden enig, men Sverigedemokraterna valde att inte delta i beslutet.

Tidningen uppger vidare att nämnden ska diskutera om det behöver klargöras i kommunens regler hur man ser på bidrag till exempelvis religiösa samfund och politiska organisationer.

---

Fakta: Furuhöjdskyrkan

  • Furuhöjdskyrkan i uppländska Alunda bildades 1995 och tillhör såväl Equmeniakyrkan som Evangeliska frikyrkan. Församlingen har cirka 350 medlemmar. Kyrkan driver en barn- och ungdomsförening, Furuf, med cirka 200 medlemmar och förskolan Smulan med ett 30-tal barn. Dessutom har församlingen en second hand-butik.

---

Fler artiklar för dig